Новини

Иван Таков: Ще поканим директорите на общинските транспортни дружества да ни информират за състоянието им

Директорите на общинските транспортни дружества ще бъдат поканени на заседание на Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност, за да информират ръководството и членовете й за състоянието и проблемите на управляваните от тях структури. Това съобщи председателят на комисията Иван Таков, лидер на БСП - София и председател на Местна коалиция "БСП за България" в СОС, след първото й заседание днес. На него присъства и заместник-кметът по транспорт и градска мобилност Илиян Павлов.

Иван Таков настоя заместник-кметът да изпрати Икономическата рамка за транспорта за 2024-та година, която вече е получена в Столична община, на всички членове на Комисията. "Тези данни са ни много необходими и във връзка с предстоящото обсъждане и гласуване на бюджета на СО за тази година", обясни той.

"Оказа се, че един от съветниците вече разполага с Икономическата рамка - заместник-председателят на комисията Андрей Зографски, но на останалите беше отказано да им бъде предоставена, тъй като не била още във финалния си вариант, коментира общинският съветник от Местна коалиция "БСП за България" Ваня Григорова. - Приоритизирането и предоставянето на информация на общинските съветници от ПП-ДБ-СС, докато останалите се държат в неведение, е напълно неприемливо с оглед на заявките на групата на ПП-ДБ-СС за прозрачност в управлението на Столична община".

Ваня Григорова съобщи, че въз основа на нейно искане, са й предоставени поне частични данни за състоянието на публичния транспорт, с които тя смята, че трябва да разполагат и останалите общински съветници. "Данните са изключително смущаващи, заяви тя. - Оказва се например, че водачите в "Столичен Автотранспорт" ЕАД са положили средно по 318 часа извънреден труд през 2023 г., а ватманите от "Столичен Електротранспорт" ЕАД - 356 часа, при максимално възможен лимит от 150 часа. Това е тежко нарушение на законодателството, което е следствие на значителния недостиг на водачи - 189 в автотранспорта и още 164 в електротранспорта. Дефицитът на водачи води и до завишена заболеваемост, за което сочи и високият брой дни в болнични - средно по 24 дни на водач в автотранспорта и 21 дни в електротранспорта".

Председателят на комисията Иван Таков заяви, че след като всички общински съветници получат необходимата информация и за задълженията на дружествата, следва да бъдат предложени решения за укрепването им. Въпреки гласуваните заеми миналата година, те не са били предоставени на транспортните предприятия, поради което например само оперативните задължения на "Столичен Автотранспорт" ЕАД към 31.12.2023 г. вече са в размер на почти 18 млн. лв.

"Общественият градски транспорт е ключов за удобството на жителите и гостите на София. В допълнение той има социални и екологични функции, поради което работата на транспортна комисия е особено важна за столичани", коментира Иван Таков. Той изрази волята си комисията да работи конструктивно в настоящия мандат, разбира се, с помощта и на общинските съветници от останалите политически групи в нея.