Новини

Администрацията на Байдън отваря кандидатури за над 5 млрд. долара финансиране за значими национални инфраструктурни проекти в САЩ

Министърът на транспорта на САЩ Пийт Бутиджиг обяви, че Министерството на транспорта вече приема заявления за приблизително 5,1 млрд. долара финансиране за проекти от регионално или национално значение за три големи дискреционни програми за безвъзмездни средства. Процесът на кандидатстване е рационализиран в единната възможност за дискреционна програма за безвъзмездни средства за мултимодален проект (MPDG).

През първите две години от Закона за инфраструктурата администрацията на президента на САЩ Джо Байдън предостави близо 8 милиарда долара безвъзмездни средства на общности чрез програмата MPDG, за да помогне за възстановяването на инфраструктурата на нацията, да създаде добре платени работни места, като същевременно увеличи производствения капацитет и иновациите и създаде икономика с чиста енергия за борба с изменението на климата и гарантиране, че нашите общности са устойчиви – компоненти от дневния ред на президента Инвестиране в Америка.

„Обявяването  на над 5 милиарда долара ще финансира трансформиращи инфраструктурни проекти, които отключват възможности за общностите в цялата страна, като същевременно създават добре платени работни места и повишават икономическата конкурентоспособност“, каза Натали Куилиан, заместник-началник на кабинета на Белия дом .

„Това съобщение е част от дневния ред на президента за инвестиране в Америка, който изгражда безопасна, ефективна и надеждна транспортна система в цялата страна", допълни тя.

„Чрез Закона за двупартийната инфраструктура на президента Байдън днес предоставяме над 5 милиарда долара на разположение за големи инфраструктурни проекти, които са от полза за икономиката и качеството на живот на цели региони на Америка, от нашите най-големи градове до нашите най-селски райони“, каза министърът на транспорта на САЩ.

„Това ще подпомогне големи инфраструктурни проекти, които са толкова големи, сложни и амбициозни, че не могат да бъдат финансирани по инфраструктурните програми, които съществуваха преди тази администрация", заяви още той.

Наличното финансиране включва:

  • 1,7 милиарда долара за програмата за подпомагане на национални инфраструктурни проекти (Мега) : Програмата Мега инвестира в големи, сложни проекти, които е трудно да се финансират с други средства и има вероятност да генерират национални или регионални икономически ползи, ползи за мобилността или безопасността. Допустимите проекти включват проекти за магистрали, мостове, товари, пристанища, пътнически железопътен транспорт и проекти за обществен транспорт от национално или регионално значение. Според закона 50% от средствата са налични за проекти над 500 милиона щатски долара с обща стойност, а 50% са налични за проекти между 100 и 500 милиона щатски долара с обща стойност.
  •  2,7 милиарда долара за програмата „Инфраструктура за възстановяване на Америка“ (INFRA) : Програмата INFRA отпуска конкурентни безвъзмездни средства за мултимодални товарни и магистрални проекти от национално или регионално значение за подобряване на безопасността, достъпността, ефективността и надеждността на движението на товари и хора в и в селските и градските райони. Допустимите проекти ще подобрят безопасността, ще генерират икономически ползи, ще намалят задръстванията, ще подобрят устойчивостта и ще имат най-голямото обещание за премахване на тесните места във веригата за доставки и подобряване на движението на критични товари.
  •  $780 милиона за програмата за безвъзмездни средства за селски наземен транспорт ( селски) : Докато по-малките общности получават безвъзмездни средства от голям брой програми за безвъзмездни средства, включително Mega и INFRA, програмата за селски райони е посветена специално на проекти в селските райони. Допустимите проекти за грантове за селски райони включват проекти за магистрали, мостове и тунели, които спомагат за подобряване на превоза на товари, безопасността и осигуряват или увеличават достъпа до селскостопански, търговски, енергийни или транспортни съоръжения, които поддържат икономиката на селския район.

Наградите за последния кръг от безвъзмездни средства бяха обявени в края на 2023 г. и по-рано тази година, осигурявайки отдавна закъсняло финансиране за трансформиращи проекти в цялата страна. Ключови обявени проекти включват замяна на моста Блатник от Дулут, Минесота, до Супериор, Вашингтон; замяна на мост I-5 над река Колумбия между Ванкувър, Вашингтон и Портланд, Орегон; подобряване на 10 мили от I-10 през индианската общност на река Гила и окръг Пинал в Аризона; извършване на мултимодални подобрения в коридора I-376 на Питсбърг; и повторно свързване на общности, разделени от автострадата Cross Bronx в Ню Йорк. Пълният списък с награди, обявени в последния кръг, можете да видите тук: Mega , Infra , Rural .

Както в този кръг, заявленията за този кръг на финансиране ще бъдат оценявани въз основа на това колко добре подобряват резултатите, включително безопасност, икономическо въздействие, създаване на работни места, справедливост, иновации и цели в областта на климата.

Крайният срок за кандидатстване е 23:59 на 6 май 2024 г. Кандидатите могат да намерят Известието за възможност за финансиране (NOFO), Често задавани въпроси и други полезни ресурси тук .