Новини

На католическия Великден Папата призова за край на войните в Украйна и Газа

На най-големия за католиците празник - Великден, папа Франциск призова за прекратяване на войните в Украйна и Газа, предаде БНТ.

В традиционното си великденско послание "Урби ет Орби" "Към града и към света", папата напомни на вярващите, че мирът не се постига с оръжия, а със сърца. Над 2 млрд. души днес празнуват възкръсението на Христос. Над 30 000 поклонници присъстваха на благословията на площад Свети Петър.

"Призовавам за спазване на принципите на международното право и изразявам надежда за размяна на затворници между Русия и Украйна. Още веднъж призовавам да се осигури достъп на хуманитарна помощ за Газа и за незабавно освобождаване на заложниците, пленени на 7 октомври", каза папа Франциск.

Деня, в който католиците празнуват победата на живота над смъртта, Светият отец напомни за абсурда на войната.

"В разкъсваните от войни страни децата са забравили как да се усмихват. Защо? Защо трябва да има толкова много смърт? Защо е цялото това унищожение. Войната винаги е абсурд и поражение! Нека не позволяваме на засилващите се ветрове на войната да духат над Европа и Средиземноморието", допълни папа Франциск.

За посланието, папа Франциск пристигна на площад Свети Петър с папомобил. На моменти, по време на обръщението, гласът му звучеше уморен и дрезгав. Но миряните днес са по-спокойни за здравословното състояние на папата, след като в петък той отмени участието си в процесията. Сутринта папа Франциск отслужи и двучасова литургия.