Новини

АПИ е загубила окончателно съдебни дела по обществени поръчки за над 1 млрд. лв.

Агенция „Пътна инфраструктура“ загуби окончателно съдебни дела по обществени поръчки за над 1 млрд. лв., съобщава СЕГА. През март Върховният административен съд се е произнесъл с решения по две процедури, спрени с решения на кабинета Денков. Това са поредните окончателно загубени съдебни дела от АПИ по обществени поръчки за пътно поддържане, възлизащи на стотици милиони левове. Така на служебния кабинет на Димитър Главчев му се пада задачата да финализира процедури, започнати от друго служебно правителство – на Гълъб Донев, и спрени впоследствие от редовния кабинет.

От публикацията става ясно, че двете окончателно загубени съдебни дела са по процедурите за пътно поддържане на магистралите "Хемус", "Марица" и "Тракия" и пътното поддържане на републиканската мрежа в Югозападен регион. И двете процедури са прекратени на два пъти от кабинета "Денков" – веднъж през юли, втори път – през октомври. И четирите решения за прекратяване не издържаха в КЗК, а после – и във Върховния административен съд. В решенията си да спре конкурсите АПИ твърдеше, че са допуснати пропуски, които не могат да бъдат отстранени, защото това ще доведе до промяна на кръга от заинтересовани лица. Със сходни мотиви КЗК и ВАС отхвърлят тези твърдения като неоснователни. Така двете процедури следва да бъдат финализирани.

Поръчката за пътно поддържане на магистралите "Хемус", "Марица", "Тракия" и "Струма" (обособените позиции за "Струма" не бяха обжалвани) е на обща стойност 716 млн. лв., а поръчката за пътното поддържане в Югозападен район – за 561 млн. лв. (обжалвани са позиции на стойност 428 млн. лв.). Това създава интересен правен казус за необжалваните позиции – при тях не е имало съдебен спор за прекратяването, но пък това е станало със същото решение, чиито аргументи сега се обявяват за несъстоятелни от съда, инфорирмат от СЕГА.

АПИ вече загуби други дела по отменени процедури и сключи договори по поръчки от времената на кабинета Донев в Северен централен район, където от януари има сключени договори за 522,6 млн. лв. В Североизточен район също старите изпълнители от служебния кабинет с договори за 379,4 млн. лв.