Новини

Енергийно ефективен небостъргач в Сан Франциско предлага нов модел на устойчива архитектура

Внушителният небостъргач Mira Tower, построен по проект на Studio Gang Architects в Сан Франциско, Калифорния, САЩ, не само обогатява силуета на мегаполиса, но и се превърна в нов крайъгълен камък в развитието на устойчивата архитектура.

40-етажната сграда с динамична въртяща се фасада е висока 122 м. Площта й е 41 хил. кв. м, в която има 392 апартамента с една, две или три спални, както и таунхауси. Обитателите на кулата разполагат с покривна тераса, фитнес център, детска стая за игри, конферентна зала, станция за миене на кучета, паркинг с 340 автомобила със зарядни станции за електромобили, както и места за 150 велосипеда. На първото ниво почти 1000 кв. м са запазени за магазини.

Според инвеститорите кулата отговаря на нуждите на бързо разрастващия се Сан Франциско, като същевременно преосмисля архитектурните традиции на града. По-специално развива класическия прозорец тип „залив“, характерен за ранните къщи в Сан Франциско, адаптирайки го към високия силует на Mira Tower.

Еркерите, обгръщащи етажите на небостъргача, предлагат широка, почти 180-градусова гледка от всяка жилищна единица, свеж въздух, много естествена светлина, която се променя през целия ден, и също така обуславят характерната форма и силует на сградата.

Mira Tower предлага нов модел на устойчива архитектура. Сложната система от модулни шарнирни фасади и технологии, заимствани от космическата индустрия, са редуцирали необходимостта от използването на кулокранове, като по този начин са минимизирали и потреблението на енергия, и негативното въздействие върху околната среда по време на строителния процес. Чрез иновативната VRF охладителна система кулата не само е отговорила на строгите енергийни стандарти California Title 24, но и ги надхвърля. В допълнение с внедрената съвременна система за събиране и повторно използване на отпадни води, с изградения зелен покрив и монтираното енергийно ефективно осветление проектът е сертифициран и по LEED Gold.

Studio Gang Architects е основано през 1997 г. от Жан Ганг, една от най-известните жени архитекти в света, носител на много почетни награди, член на Американската академия за изкуства и науки, почетен член на Кралския институт на британските архитекти (RIBA). През 2019 г. списание „Тайм“ обяви Ганг за най-влиятелния архитект в света.