Новини

Build Europe призовава достъпността на жилищата да бъде приоритет за новия Европейски парламент

Build Europe, водещата асоциация на европейските федерации на строителите и предприемачите на жилища, завърши своя годишен конгрес с послание към следващия Европейски парламент (ЕП) – достъпността на жилищата да бъде приоритет. Това съобщиха от организацията.

Конгресът на Build Europe е предоставил платформа на националните федерации за справяне с въздействието на новото законодателство на Европейския съюз върху продължаващата жилищна криза, включително на Директивата за енергийните характеристики на сградите. Членовете на организацията са имали възможност да споделят идеи за жилищния и строителния сектор, но също така и да се запознаят с потенциалните възможности, произтичащи от инициативи на ЕС, като например таксономията на Съюза, които биха могли да стимулират инвестициите в устойчиви жилищни проекти. Всички участници са били единодушни, че бъдещето на сектора е тревожно, тъй като изграждането на жилища намалява в цяла Европа, оставяйки милиони без достъп до прилични жилища на достъпни цени.

Всички федерации са изразили съгласие, че жилищната криза е комплексен феномен и са подчертали, че основните причини за нея предлагат универсален контекст за разработване на ефективни, специфични за всяка страна решения. От Build Europe отчитат:

  1. Недостатъчно предлагане въпреки нарастващото население;
  2. Прекомерно високи разходи за строителство, водени от свръхрегулиране, растящи цени на материалите и труда, инфлация и високи лихвени проценти;
  3. Недостиг на достъпна земя за застрояване, което я оскъпява;
  4. Високи данъци за жилищата, съчетани с административни тежести.

Европейските федерации са отбелязали, че членовете на досегашния Европейския парламент наскоро са отдали важност на справянето с жилищната криза и са приветствали доклад, изготвен от бившия италиански министър-председател Енрико Лета за Съвета на ЕС. В него се предлага създаването на работна група на Европейския съюз за достъпността на жилищата. Тази група ще събира данни за различни градове в ЕС и за национални жилищни пазари и ще улеснява обмена на най-добри практики за справяне с кризата. В случай че се сформира такава, Build Europe би могла да допринесе със своята експертиза.

„Европейските кризи изискват европейски решения. Жилищата често не се считат за основен проблем от институциите на ЕС, но те са от решаващо значение за благосъстоянието на хората в цяла Европа. Време е да се изправим срещу жилищната криза подобно на начина, по който ЕС се обедини, за да се справи с пандемията от COVID-19. Насърчаваме новия Европейски парламент и цяла Европа да се съсредоточат върху намаляването на регулаторните пречки и създаването на среда, която подкрепя повече жилищно строителство“, е заявил Андреас Ибел, президент на Build Europe.

„Неотложността на кризата с достъпността на жилищата не бива да се подценява. Европейските политически партии правилно подчертаха този въпрос по време на предизборната кампания, но думите трябва да се превърнат в дела. Жилището не е само подслон – става дума за създаване на пространства за семейства, където да живеят и да прекарват време заедно, да правят събирания, да могат да учат или работят”, е казал Филип Лусвелдт, управляващ директор на Build Europe.


За Build Europe

Build Europe е организацията, представляваща в Европейския съюз националните федерации на строителите и предприемачите на жилища от 18 държави.

Организацията счита, че достъпът до прилични жилища на достъпни цени, които отговарят на нуждите и очакванията на европейските граждани, е едно от основните предизвикателства, които трябва да бъдат разгледани от европейските институции. Поради тази причина Build Europe вярва, че ЕС, държавите членки и другите европейски нации трябва да гарантират, че екологичните цели на ЕС няма да изострят допълнително настоящата криза с достъпността на жилищата.

През 2019 г., с оглед на европейските избори тогава, Build Europe публикува Манифест за жилищната криза с амбицията да предостави на европейските институции набор от практични и осъществими решения. През 2020 г. също така организацията предостави на Европейската комисия план за действие „Жилища: европейско предизвикателство“, разработен въз основа на поуките, извлечени по време на пандемията от COVID-19. Той цели рестартиране на европейската икономика, като същевременно се справя с кризата с достъпността на жилищата.

През 2022 г. Build Europe публикува брошура „Без нетно отнемане на земя до 2050 г. – решаване на неразрешимото“, предназначена да помогне на политиците да следват политика за опазване на земята, като същевременно се защитават европейските граждани от нарастващите разходи свързани с жилища, както и комикс, предназначен да обясни по прост начин структурните причини зад явлението недостъпни жилища.

През 2024 г. Build Europe публикува нов манифест относно достъпността на жилищата.