Новини

Summer Stroi.Academy се подготвя за шести сезон

Вестник "Строител" ще бъде медиен партньор на събитието

От пет години насам всяко лято през първия уикенд на юли на големия площад пред сградата на Общината в Габрово се наблюдава невиждано оживление. Десетки младежи на малки групи с жълти жилетки и предпазни каски търчат напред-назад, месят бетон, зидат стени, сглобяват и разглобяват скелета, управляват строителна механизация. В този подреден хаос от дейности винаги се забавляват, почти винаги намират нови приятелства и със сигурност си тръгват от Габрово с нови познания и вдъхновения.

Всичко това се случва благодарение на инициативата, наречена Summer Stroi.Academy. Христо - строителен инженер по образование и строител и вдъхновител по призвание, преди точно шест години започва да организира летен камп за учениците в строителните гимназии.

Идеята му хрумва след като няколко години подред развива академия за студенти в строителството и архитектурата, които да научат повече за реалностите на техните професии и да се сблъскат с истинската бизнес среда. В течение на годините обаче той осъзнава, че за да има реална промяна и да се подобряват както познанията на младите, така и бъдещето на строителството и архитектурата у нас, има нужда да се започне от по-рано и да се инвестира в младите още в училищна възраст. 

Тогава се появява идеята за лятна академия за ученици, които искат да се развиват в областта на строителството и архитектурата. В инициативата му помагат най-добрите компании в сферата. Те организират различни задачи за учениците в зависимост от тяхната професионална експертиза. В палитрата от дейности влизат зидане на стени, полагане на топлоизолация, сглобяване на окачени фасади и всякакви други ключови дейности, които правят възможно съвременното строителство. Учениците в академията не само се учат на стандартни дейности, те се учат от най-добрите професионалисти в сферата и работят с най-иновативните методи и технологии на пазара в световен мащаб. 

Ученици от различни краища на България се събират в Габрово в рамките на няколко дни, изпълнени с предизвикателства. Те се разпределят във възможно най-разнообразни екипи и работят заедно на т.нар. строителни площадки. Освен на чисто технически познания, в отборите си учениците се учат и на работа в екип, придобиват организационни умения и научават за ценността на компромисите за постигане на общи успехи. Сутрините започват с активна тренировка, дните преминават в работа, а вечерите са изпълнени с вдъхновяващи лекции от успели хора в различни аспекти на живота. 

Лятната академия за ученици в строителството е тласък в живота на всеки младеж, който иска да се занимава с една тежка, но отговорна сфера, която има задачата да преобразява света ни и да развива обществото ни непрестанно.

Всяка година Summer Stroi.Academy дава възможността на участници от предишните сезони да участват отново в предизвикателството. Високият брой кандидати от предишни сезони на академията е доказателство за позитивните емоции, които оставя тя у всеки участник. Всички завърнали се младежи от предишните сезони имат една по-специална задача - да оставят своята “следа” в Габрово. Екипът от т.нар. ветерани се събира и реализира един малък строителен проект. През годините това са били пейка, статуи, кашпи за цветя, които остават след тях в града, за да радват жителите му. Освен с физическата си следа обаче този проект е важен и с вложените в него познания и емоции, като всеки участник там оставя част от себе си и реализира първия си физически проект, който ще сложи началото на израстването му като специалист.

През годините Summer Stroi.Academy не спира да се развива, а семената, които е посяла в множество младежи вече покълват. Участниците в първия сезон са вече дипломирани архитекти и инженери, които са готови да се впуснат в предизвикателствата на живота. 

Този сезон на Summer Stroi.Academy ще се проведе между 4-ти и 7-ми юли. 

Вестник "Строител" ще бъде медиен партньор на събитието.