Новини

Частични местни избори ще се проведат днес в някои населени места в страната

Частични местни избори и нови избори ще се проведат днес в някои населени места в страната, показва справка на официалния сайт на Централната избирателна комисия (ЦИК). Изборите са насрочени с различни укази на президента Румен Радев. Това съобщава БТА.

В област Благоевград в две села има частични местни избори за кмет на кметство, според информация на сайт на ЦИК. Това са симитлийското село Брежани и хаджидимовското село Теплен.

Кандидатите за кмет на село Брежани са трима, каза за БТА председателят на Общинската избирателна комисия – Симитли Величка Ушатова. До частични избори се стигнал, след като избраният на местните избори през есента на 2023 г. кмет е подал молба, с която е изразил желанието си да бъде освободен от този пост по лични причини. Избирателите в Брежани ще гласуват в три секции – една с машина и с хартиени бюлетини, една само с хартиени бюлетини и една подвижна.

Избори ще има и в село Темплен, където кандидатите за кмет на кметство също са трима, каза председателят на ОИК – Хаджидимово Даниела Бойкова - Банева. В селото е образувана само една секционна избирателна комисия, в която избирателите ще могат да гласуват с машина или с хартиена бюлетина.

В област Враца нови местни избори за кмет се провеждат в село Лиляче. Кандидатите са трима. До извънредния вот се стигна след като Административният съд – Враца касира изборите, а Върховният касационен съд потвърди решението му. Делото бе образувано след две жалби. По време на делото бяха открити нарушения при определяне на броя недействителни гласове, при попълване на протокола на Секционна избирателна комисия №100 и при окомплектоването на изборните книжа и материали.

Нови местни избори за общински съветници се провеждат в община Борован, област Враца. Общо шест са листите с кандидати за общински съветници, регистрирани от Общинската избирателна комисия, в които влизат общо 51 кандидати. Те се борят за 13 места в местния парламент. До частичните местни избори се стигна след като Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Административен съд - Враца и обяви за недействителен избора на общински съветници в общината. В мотивите на ВАС се посочваше, че изборът в една от избирателните секции в с. Малорад е изцяло опорочен и спрямо избирателите там е допуснато нарушение на основополагащите демократични конституционни принципи, относими към избирателното им право, изразяващо се в явно манипулиране на вече направения от тях вот.

В сeло Главаци, община Криводол, се провеждат частични мести избори за кмет на населеното място. Само един кандидат е регистриран за участие, според решенията на Общинската избирателна комисия (ОИК)-Криводол. Тя бе единственият кандидат за кметското място в селото на местните избори и в края на октомври, миналата година, но в последствие подаде оставка.

В мездренското село Крета днес също се провеждат частични местни избори за кмет. Според решенията на Общинската избирателна комисия (ОИК) - Мездра кандидатите са двама. Единият от тях беше кандидат за кметското място и на редовните местни избори през 2023 г. и бе избран на първи тур. В последствие ОИК-Мездра го отстрани, защото в едномесечния срок от полагане на клетвата, не бе изпълнил задълженията си по чл. 41 ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и не бе предприел никакви действия за прекратяване на дейността си като търговец и управител на търговски дружества.

В област Габрово - община Севлиево, в севлиевското село Батошево ще избират кмет, кандидатите са общо четирима. Това посочват данните от Общинска избирателна комисия. До нови избори се стига след обжалване на изборните резултати.

В област Пазарджик кандидатите за кмет на община Панагюрище са двама, показват решения на Общинската избирателна комисия, публикувани на официалната ѝ страница. В надпреварата за кметското място ще се конкурират двама кандидати. До нови избори за кмет на община Панагюрище се стигна, след като единият от тях обжалва резултатите от местния вот през 2023 г. Върховният административен съд обяви избора от балотажа на 5 ноември за недействителен с мотив, че са установени съществени нарушения на изборния процес.

По предварителни данни право на глас днес в средногорската община имат малко над 20 000 избиратели.