Новини

Костадин Костадинов: Ако третият мандат за съставяне за правителство отиде при „Възраждане“, ще разговаряме с всички без ГЕРБ и ДПС

Ако третият мандат за съставяне за правителство отиде при „Възраждане“, партията ще започне разговори за формиране на общо правителство с "Продължаваме промяната - Демократична България", „БСП за България“, "Има такъв народ" и "Величие". Това коментира председателят на „Възраждане“ в предаването „Неделя 150“ по Българското национално радио. Това съобщи БТА.

В парламента има две партии, които са огромният проблем за функционирането на политическата система, ГЕРБ и ДПС, но тези две формации имат 115 гласа, а останалите имаме 125, каза Костадинов. Всички останали говорихме, че ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат изолирани от властта. Кабинет може да бъде съставен от другите партии в парламента с мандат на „Възраждане“, посочи председателят на партията. Той обясни, че темите, по които се различават с другите формации, могат да бъдат решени чрез референдум. Имаме формула за успех, заяви той и добави, че в този случай министър-председателят трябва да е консенсусна фигура.

По думите на Костадинов има два варианта – или кабинет с мандата на „Възраждане“, или нови избори. Според председателя е възможно е да има изненади и някои партии или депутати да подкрепят кабинет на ГЕРБ и ДПС. Всяко правителство трябва да бъде експертно, независимо дали експертите имат ярка политическа окраска, или нямат такава, каза Костадинов.