Новини

Ивайло Мирчев: Всеки следващ предсрочен вот ни приближава към президентска република

“Да, България” казва, че ще проучи с декларация дали има достатъчно антикорупционно желание сред парламентарните  политическите сили, което да изпълни десетина приоритетни точки, за да можем ПП-ДБ да поискаме третия мандат. Така членът на ръководството на “Да, България” Ивайло Мирчев обясни в интервю за Би Ти Ви снощното решение на нейния Национален съвет, съобщиха от пресцентъра на ДБ.

Мирчев подчерта, че в предишното Народно събрание ротацията е пропаднала не защото някой е искал някое министерство, а защото Делян Пеевски и Бойко Борисов не са се съгласили да бъде  продължена съдебната реформа и да бъдат променени регулаторите и службите, защото Пеевски не е искал да се раздели с властта си в тях. “Ако се бяхме съгласили с предложението на Десислава Атанасова да си поделим с по една трета регулаторите, щеше да има правителство, но щяхме да излъжем хората. Не се съгласихме и правителството падна”, каза бившият депутат. И добави, че сега се предлагат същите реформи, които залегнаха в споразумението от февруари, което ПП-ДБ предложи на ГЕРБ и обществото. 

Мирчев напомни на водещата на “Лице в лице” Цветанка Ризова, че на 9 юли преди 2 години Христо Иванов е бил в същото студио и е говорил също за третия мандат. “Изгледах участието му тогава и той  каза същите неща, които казваме и днес. Т.е. ние сме изключително последователи и не отстъпваме от принципите си и от това, което обещаваме на хората преди избори. Ние не казваме, че трябва задължително да има правителство с третия мандат, а казваме - искаме да проверим в Народното събрание дали партиите, които  всички на хартия се борят с корупцията, всички са неподкупни, няма един депутат или министър в затвора, всички са света вода ненапита - да видим има ли воля за нещо подобно”, каза политикът. И предупреди, че ГЕРБ трябва да обяснят на хората защо казват “не”. 

Ивайло Мирчев е убеден, че хората не излизат да гласуват, за да бъде партията им в опозиция или да се ходи на нови избори, а  защото припознават в политиките и програмите на една или друга партия нещо важно за тяхното бъдеще и бъдещето на децата им. “Никой не гласува преди месец, за да отидем наесен пак на избори. Вече над 700 млн. лева са изразходвани в последните години само за избори”, каза политикът. 

Той си дава сметка, че шансът да се реализира третият мандат не е голям, но същевременно призова да си дадем отговор на въпроса - какво се е променило след шестия вот, за да отидем на седми. “Ако искаме да видим още от служебните правителства на Румен Радев - от Пътя на Копринката, “Боташ”, изолация от международните ни партньори, нека да отидем на избори. И ние, точно ние, нашата общност точно, да не правим нищо? Ако ние не направим нищо сега, ще отидем на избори. А всеки нови избори - седми, осми, девети, ни приближават към президентска република. Ако някой си мисли, че това е панацея за България, дълбоко се заблуждава - това е пагубно за страната, защото когато властта се концентрира в един човек и резултатът е много лош - това се вижда от служебните правителства на Радев”, предупреди Ивайло Мирчев.

“Не е въпросът просто някой да направи правителство, а да направим опит да изпълним приоритетите си, с които в предизборните кампании гледахме хората в очите и искахме да ги изпълним. Ако има седми избори, ще правим същото - ще ги гледаме в очите, ще отидем пак на улицата, ще се срещаме с тях и ще казваме - това са нашите приоритети. Христо Иванов точно това постигна - след 10 години усилия конституцията беше приета. Ще продължаваме с това упорство”, каза Ивайло Мирчев. 

Той е категоричен, че в политическите цели и приоритети между партиите и коалициите в ПП-ДБ няма никакви разминавания. Но е сигурен: “Никой не отива да гласува, за да отиде твоята сила в опозиция. Хората гласуват за партии, за да свършат конкретна работа”. 

Сред големите успехи на коалицията той припомни промените в конституцията - как формация с 63 гласа е успяла да привлече още 100, за да станат те реалност. “Пеевски сега оказва натиск над Конституционния съд, за да бъде опраскана конституцията. Разбра, че контролът му върху съдебната власт и службите е заплашен и затова тръгна в обратната посока на това, което е гласувал”, каза Мирчев. По думите му обаче Пеевски, който няма мяра, се е олял и влиянието му върху сегашната съдебна власт вече е по-слабо. 

Мирчев подчерта, че в позицията на Националния съвет на “Да, България” ЕС и НАТО не се поставят изобщо под въпрос и ако  “Възраждане” и другите политически сили искат да подкрепят предлаганата декларация за реформи и правителство с ограничен мандат, трябва да приемат и евроатлантическите позиции.