Новини

ПП-ДБ-СС в СОС: Има опасност икономиката в София да отиде в ръцете на олигархията

Зам.-председателят на съвета Бойко Димитров призова и гражданите да се включат срещу опита за превземане „на тъмно“ на общинските дружества.

Икономическото мнозинство в Столичния общински съвет „на тъмно“, се опитва да превземе общинската икономика за милиарди лева. Това заяви зам.-председателят на градския парламент Бойко Димитров, по повод внесен в последния момент доклад от съветниците Карлос Контрера, Севдалина Петрова и Красимир Гълъбов за назначаване на временни ръководства на 6 общински дружества – Топлофикация, всичките транспортни оператори и Софинвест.

„Докладът е подготвен на тъмно от икономическото мнозинство в СОС , предлага лица със съмнителни биографии, избрани по абсолютно неясни критерии и е внесен от трима "независими" съветници. Предлага отстраняването на доказани професионалисти и запазване на ръководители, които не са управлявали добре, поверените им дружества. Ние от групата на ПП-ДБ-СС категорично ще се противопоставим на това предложение и ще настояваме да бъдат приети нашите доклади за честни и прозрачни конкурси за избор на нови ръководства. Призовавам групите на ГЕРБ и БСП да покажат, че не работят за задкулисни интереси, а в интерес на всички софиянци и да не подкрепят този скандален доклад. Каня и всички граждани в 14 часа на заседанието на комисиите, за да изразят ясно своето мнение срещу този опит икономиката на София да се даде в ръцете на олигархията.“, коментира още Димитров.

В края на юни от групата на ПП-ДБ-СС внесоха предложения за разглеждане от съвета за много по-прозрачна процедурата по избор на нови ръководства на общинските дружества. В техните доклади е записано, че всички бизнес предложения на кандидатите ще бъдат публикувани, а устните събеседвания с тях ще бъдат публично излъчвани, за да може всеки гражданин да се запознае с визията на кандидатите и да знае на каква основа са поставени техните оценки от комисията по избор. Освен това, за първи път много ясно е разписана методиката, по която ще бъдат оценявани кандидатите за управители на общинските дружества, както и са създадени допълнителни условия за максимална конкурентност между отделните претенденти.