Новини

Борисов: Да покажем, че в Източна Европа има дисциплинирани държави

Надявам се, че политическите партии в парламента ще ни подкрепят. Това заявява премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание в сряда, показва стенограмата, публикувана на сайта на Министерски съвет, в коментар относно пакта за финансова стабилност.

Премиерът нарежда проектът за пакта да бъде даден на всички парламентарни групи: „Те понеже имат „шпиони” и щом разберат какво ще правим, излиза Станишев и вика: „Искам да ми предоставят еди какво си”. Аз вчера съм дал разпореждане да го размножат, да го приготвят и да го изпратят днес. В смисъл, като отиде, да кажат: Ето аз му казах и той ни ги прати.”

Бойко Борисов посочва, че финансовият министър Симеон Дянков трябва да води разговорите с парламентарните партии. „Това не е наша приумица, виждате, в Европа ще стане, ще го приемат и тогава Парламента задължително ще търсим да го ратифицира. По-добре да сме моторите сега, ние да го направим, да покажем, че и в Източна Европа има дисциплинирани държави, които могат да направят всичките тези процеси сами, без да ги бие Международен валутен фонд или някой да ги ръчка с остена, казано на български”, подчертава премиерът.

„Дори нещо повече, ние там ще предложим освен до 3% бюджетен дефицит, и горната граница от 60% външен дълг да свалим до 40% за България. И повтарям, това ще бъде общ политически успех на всички политически парии, които подкрепят в парламента едно подобно решение”, уточнява Бойко Борисов.