Новини

Уволненият Марий Косев оглави “Набуко България”

Бившият зам.-министър на икономиката Марий Косев бе назначен за управляващ директор на дружеството "Набуко България", което отговаря за реализацията на проекта за строеж на газопровода през българска територия. Това съобщиха от Международната проектна компания "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл".

Марий Косев заема овакантеното от Кирил Темелков място, който през юни тази година бе назначен за директор на държавната "Булгартрансгаз". "Назначаването на г-н Косев е силна подкрепа за проекта "Набуко", коментира в съобщението Райнхард Мичек, изпълнителен директор на международната компания за газопровода.

Докато беше заместник-министър, Косев ръководеше работните групи за преговорите по проекта за АЕЦ "Белене" и с руската "Газпром" за доставките на газ. Той бе отстранен от поста зам.-министър през май, като премиерът Бойко Борисов обясни смяната му с това, че нищо не било направено за преструктурирането на енергетиката, а и Косев прекалено много пътувал. После пък стана ясно, че много се карал с руснаците по време на преговорите за АЕЦ "Белене".

Тогава Косев отрече да е подавал оставка и изказа мнение, че е отстранен по политически причини. „Не съм си подал оставката. Не мисля, че смяната е свързана с работата, защото през цялото време съм се борил за реформи в енергетиката и за защита на националния интерес. По-скоро е промяна на политическата конюнктура и избор на една по-политическа кандидатура за енергийния сектор”, коментира той.