Президентът Росен Плевнелиев: Ще работя за инвестиции и модерна инфраструктура

Прочетена: 102

Президентът Росен Плевнелиев официално стъпи в длъжност и заедно с вицепрезидента Маргарита Попова за първи път прекрачиха прага на „Дондуков“ 2 след тържествена церемония на столичния площад „Св. Ал. Невски“. В първата си реч той затвърди приоритетите на институцията през следващите пет години, които в четвъртък представи пред депутатите по време на клетвата си в Народното събрание. „Ще работя за растеж, за по-добра бизнес средата, за повече инвестиции, за ефективно правораздаване, за международните връзки на страната и за нейната модерна инфраструктура“, категоричен беше президентът. Той за пореден път подчерта, че ще отвори „Дондуков“ 2 за гражданите и че институцията ще бъде център за дебати и генериране на решения. „Призовавам ви: използвайте това, защото гражданите задават дневния ред на институциите и защото гражданите имат правото да изискват от политиците да бъдат последователни, открити и резултатни по националните приоритети. Нямам съмнение, че България ще се развива, въпросът е с каква скорост ще напредваме по националните цели да бъдем достоен европейски член, средно богат, с развита икономика. Държава, с достойно място за своя народ, в която младите хора остават, защото виждат перспектива за своето развитие. Нека изградим такава България заедно“, заяви още Росен Плевнелиев.

Вече стана ясно и че началник на кабинета на държавния глава ще бъде бившият председател на ДАНС Цветлин Йовчев, а доскорошният зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов ще е съветник по икономическите въпроси.
Елица Николова влиза в президентството като икономически секретар. Преди това тя беше началник на кабинета на Росен Плевнелиев в МРРБ. Бившият зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева ще е главен секретар.
Първите, които президентът обяви, че взима в екипа си са, както той се изрази „моята дясна ръка през последните две години – Мария Иванова“, която ще оглави пресцентъра. Тя има и журналистически стаж в БНТ като икономически репортер и водещ. Парламентарният секретар на МРРБ Павел Анастасов също се мести в президентството, където ще ръководи специализирано звено за анализи и прогнози.
Ясни са също юридическите секретари на Росен Плевнелиев. Това са Петя Тянкова и Росен Кожухаров. Тянкова е бивш адвокат, била е юридически съветник на Плевнелиев и в регионалното министерство, там е работила и по проекти на Световната банка. Кожухаров идва от правната дирекция на Министерството на правосъдието. Екипът си Росен Плевнелиев определи като „силен отбор“.
Повече по темата четете в следващият брой на вестник „Строител“.

 

Снимки: Денис Бучел

 

 

Сподели в социалните мрежи

Автор на 22.01.2012. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: