ЕК пуска България в Шенген

Прочетена: 79

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изрази категоричната си подкрепа за членството на България в Шенгенската зона. Това стана по време на срещата му с президента Росен Плевнелиев, който направи първата си външна визита в качеството си на държавен глава. В сряда и четвъртък той беше на посещение в Брюксел.
Председателят на ЕК подчерта, че ежегодният доклад на Комисията за напредъка на България в борбата с организираната престъпност и корупцията не трябва да се обвързва, нито да е част от оценката за Шенген. Той подчерта, че страната ни трябва да бъде оценявана обективно и да получи положителна оценка. Жозе Барозу оцени високо работата на българския еврокомисар Кристалина Георгиева и добави, че постигнатите от нея високи резултати са повлияли положително върху облика на страната ни в ЕС.
Плевнелиев и Барозу обсъдиха също усвояването на структурните фондове и позициите на България в Европейската общност. В рамките на посещението си държавният глава проведе разговори с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой, еврокомисаря за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева и генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 26.01.2012. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: