73 млн. лв. отпуска МРРБ за превенция на наводненията

Прочетена: 6

Общините вече могат да кандидатстват за безвъзмездно финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие” (ОПРР) на проекти за превенция на наводненията. Общата стойност на схемата надхвърля 73 милиона лева. Срокът за подаване на проектите е до първи ноември. Това съобщи на пресконференция зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Допустимите дейности по схемата са разширяване на речните корита, корекция на реки, изграждане на защитни диги, охранителни канали, както и построяване и реконструкция на всякаква инфраструктура, свързана с борба с ерозията на речните брегове. Програмата има и специален фокус за морските общини, където ще се финансира изграждането на крайбрежни стени, диги, буни и брегоукрепващи вълноломи.

Могат да кандидатстват всички общини, като проектите на седемте най-големи града могат да са до 2 млн. лв., а на останалите общини – до 1 млн. Съфинансирането на проектите за превенция на наводненията от общините е в размер на пет на сто. Някои общини вече имат готови проекти. Сред тях са Лом, Русе, Видин и Силистра, отбеляза Павлова.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев изрази увереността си, че до края на тази година може да бъдат договорени 1,5 млрд. лв. по оперативната програма. Към момента по програмата са одобрени проекти за 1,386 милиарда лева, което е над 44% от общата стойност на програмата. За сравнение той посочи, че в другите европейски страни договореното е 27%. Разплатените средства по нея към днешна дата са в размер на 154 млн. лева, каза още Лиляна Павлова – или над 12 на сто.

Зам.-министър Павлова обясни също, че са одобрени още 8 проекта на Министерството на културата на стойност почти 11 млн. лв. С тях ще се финансира изграждането на културна инфраструктура на територията на цялата страна. Над 3 млн. лв. ще получи Националният исторически музей, Драматичният куклен театър „Васил Друмев” в Шумен – 1,313 млн. лв., зала „България” – 1,778 млн. лв.

До края на месеца ще бъде отворена и схема за развитие на туристически атракции на стойност 173 млн. лв., обяви още зам.-министър Павлова. „Това е повторно обявяване, проектите по първата схема вече се оценяват”, посочи още тя.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 05.07.2010. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: