Министър Томислав Дончев обеща 700 млн. лева от ЕС за проектантски труд

Прочетена: 3

От около 15 млрд. лева достъпно финансиране по всички оперативни програми, без средствата по Програмата за развитие на селските райони, 600-700 млн. лева са за покриване на разходите за проектантски труд. Това заяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев на специална конференция, организирана от Съюза и Камарата на архитектите в България. Темата на семинара беше „Мястото на архитектите и проектантите в повишаване на усвояемостта на европейските фондове и реализирането на качествени и устойчиви проекти в България”.

В дискусията отношение взе и главният архитект на София Петър Диков. Според него усилията на страната трябва да се насочат към разработване на силни проекти за периода 2014–2020 г. „Свикнахме да работим от днес за утре. По този начин няма как да преследваме добро качество. За програмния период до 2013 г. ние загубихме твърде много време, което няма как да бъде наваксано”, сподели още той.

В Централния дом на архитекта се чуха и различни позиции относно процеса на планиране като предпоставка за добра подготовка на проекти и проблемите пред местните власти за достигане на проектна готовност.

Проектантите и архитектите се обедини около тезата, че трябва да се определи ясна и дългосрочна визия на бранша като водещо звено в усвояването на европейските пари. Водещ мотив в тази визия трябва да бъде доброто сътрудничество в триединството бенефициент-проектант-строител.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 06.07.2010. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: