Германия трябва да води Европа

Прочетена: 81

България подкрепя идеята Германия да поеме водещата роля в Европа, както и идеята за по-твърд курс към икономии в европейски мащаб. Това казва президентът Росен Плевнелиев пред „Файненшъл таймс – Дойчланд“, цитирано от Факти.бг.

„Аз съм сто процента убеден, че Германия ще ни отведе към една по-силна Европа“, казва още президентът. Според него вижданията на канцлера Ангела Меркел за стабилност трябва да се превърнат в най-висок приоритет за цяла Европа. При това икономиите не трябва да възпрепятстват растежа. Това означава, че обществените средства трябва да се използват за инвестиции, а не за други цели.

„Бъдещото поколение също трябва да може да финансира своите приоритети… Меркел може да разчита на държавите-членки на ЕС от Източна Европа. В Южна Европа много политици и граждани намират изискванията за икономии за твърде тежки“, казва Плевнелиев и подчертава: „От времето на Конрад Аденауер Германия има исторически ангажимент към европейското единство.“

Плевнелиев смята, че България може да послужи за пример на обхванатата от криза Гърция. Той мисли, че е възможно радикално намаляване на задълженията на тази страна. „Преди десет години общата задлъжнялост на България бе достигнала 100 процента от БВП, днес задълженията на страната са 16% от БВП“, припомня Плевнелиев. В края на 90-те години на миналия век общата задлъжнялост на Гърция също е била малко над 100 процента от БВП, но днес вече е достигнала 170% от брутния й вътрешен продукт, казва още държавният глава на България.

„Файненшъл таймс – Дойчланд“ пояснява, че БВП на глава от населението в Гърция е почти два и половина пъти по-висок в сравнение със съседната й България, която влезе в ЕС през 2007 г. Двете държави са сравними като население – България – 7,5 млн., Гърция – 11 млн.

„В нашата страна драматично бързо и много беше приватизирано. В Гърция трябва в кратък срок да бъдат съкратени 100 000 работни места. У нас не само, че бяха съкратени 100 000 работни места в строителния бранш, но също така и 15 000 в обществения сектор“, заявява още Росен Плевнелиев.

 

Сподели в социалните мрежи

Автор на 30.01.2012. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: