Ковачева: Липсва у българите усещането за справедливост

Прочетена: 29

Усещането за справедливост от страна на българите липсва. Това трябва да е във фокуса на институциите, заяви пред „Тази сутрин“ по бТВ министърът на правосъдието Диана Ковачева по повод обявения вчера технически доклад на Европейската комисия за напредъка на България.

В доклада оценките са изцяло технически, допълни министърът. Нека обективно гледаме на нещата. Нека четем доклада експертно.

Механизмът за оценка и сътрудничество се съставя на база на оценка. Има експерти, които идват в България. Изготвянето на доклада е въпрос на конкретни факти и на срещи. Обикновено срещите започват с Министерство на правосъдието, после в МВР, в Народното събрание.

Това са хора, които работят от 5 години, четат вестници, следят медии, говорят с НПО. Оценката на експертите се прави чрез попълване на въпросници. Анализът на доклада на ЕК е сериозен, но тълкуването понякога не е сериозно, подчерта Диана Ковачева.

Трябва да се отчете, че има напредък в структурните реформи в съдебната система, другото позитивно е създаването на специализирания съд, посочи тя позитивното в доклада.

Оценена е добре работата на ВКС, там се създаде звено за уеднаквяване на тълкувателната практика – т.е. тълкуването на Върховния съд е задължително за съдиите, поясни Диана Ковачева.

Това въобще не е най-лошият доклад за България и не е най-лошият доклад за правителството, отхвърли Ковачева твърденията на опозицията.

Докладът е израз на партньорството между ЕК и България. Няма шамари между партньори, отговори тя на въпроса дали не е шамар за страната ни този доклад на ЕК. Правосъдният министър посочи как се изготвя доклада на ЕК.

Диана Ковачева съобщи, че следващата седмица ще бъде събрана експертна група, която да се занимае с проблемите в разследването и като цяло в съдебната система. Дълги години в България беше скъсана връзката между разследващите органи и осъждащите. Но в същото време, според министър Ковачева, има подобряване на съвместните работи между МВР и съдебната система.

 

Сподели в социалните мрежи

Автор на 09.02.2012. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: