Специален щаб ще следи язовирите в София

Прочетена: 38

„Заради очакваното обилно снеготопене се създава оперативен щаб, който ще следи за състоянието на водните обекти – язовири и речни корита на територията на Столичната община“. Това заяви  кметът на София Йорданка Фандъкова пред общинските съветници на града.  В щаба ще участват и представители на Областна управа София – град, на „Софийска вода”, АД, на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, предприятие „Язовири и каскади”, на „Напоителни системи”.

Звеното ще поддържа връзка с 24-те района на общината. Непрекъснато ще се наблюдават нивата на реките и язовирите. Ще се следи ежедневно за всички критични места в съответния район. В момента е запълнен 60% от обема на язовир „Искър“.

Оперативният щаб ще проверява състоянието и проводимостта на речните корита на реките и каналите, преминаващи на територията на Столична община. Язовирите, общинска собственост, в София са: „Суходол-2”, „Мрамор”, „Мърчаево”, Сеславци” и „Кремиковци”. За „Мрамор” е извършен ремонт на язовирната стена и хидротехническите съоръжения към нея. За язовир „Суходол-2” Столична община е спечелила проект по ОП „Регионално развитие”.

Същевременно всяка година се почивстват между 50-60 км речни корита. След наводненията миналата година на Околовръстния път са почистени и водостоците на шосето.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 09.02.2012. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: