Нови 54 проекти за строителство на ВиК мрежи и пречиствателни станции бяха подадени за оценка в МОСВ

Прочетена: 85

В МОСВ бяха подадени за оценка последните 54 проекта за изграждане на ВиК инфраструктура в населени места над 10 хил. еквивалентни жители със средства от Оперативна програма „Околна среда”. Стойността им е около 2 милиарда лева., с които общините кандидатстват за строителство или модернизация на 40 пречиствателни станции за отпадъчни води и над 1600 км. ВиК мрежа. Тази инфраструктура ще обслужва близо милион и 800 хил. жители. Крайното одобрение на проектите ще зависи от качеството на представената документация и точността, с която общините бенефициенти ще отразят забележките, констатирани по време на оценката.

С това приключи подаването на предложения по процедурата за строителство на водна инфраструктура в населени места над 10 хил. еквивалентни жители. От нейното обявяване в средата на 2010 г. досега бяха внесени общо 84 проекта. За четири от тях вече има сключени договори – с общините Трявна, Тервел, Средец и Козлодуй. В най-скоро време предстои подписването на договорите за ВиК мрежата в столичния квартал „Суходол” и с община Пещера. В оценка са проектите на общините Кнежа, Пирдоп, Хисаря, Кричим, Ловеч, Монтана, Велики Преслав, Провадия, Стамболийски, Раковски, Варна, Карлово, Бяла (Русе), Бяла Слатина, Бургас (Горно Езерово), Бургас (Банево, Ветрен и Бургаски минерални бани), Шумен, Червен бряг, Банско, Добрич, Пловдив, Асеновград, Гоце Делчев и Свищов.

За успешното изпълнение на проектите МОСВ разчита на максимална мобилизация от страна на общините както в периода на оценка на предложенията, така и при реализацията им. По този начин инвестициите във водната инфраструктура ще се изпълнят в определения срок – до края на 2014 г., а строителството ще отговаря на високите стандарти на ЕС.

 

 

 

 

Сподели в социалните мрежи

Автор на 22.02.2012. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: