Катар ще инвестира в магистралата между Варна и Бургас

Прочетена: 63

Катар ще инвестира в България в три области – туризъм, инфраструктура и земеделие. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов и катарския му колега шейх Хамад бин Джасим бин Джабр ал Тани.

Българска правителствена делегация е на тридневно официално посещение в катарската столица Доха, съобщиха от пресслужбата на правителството.

„Преговорите, които проведохме днес, бяха много важни за развитието на бъдещите отношения между Катар и България”, каза след срещата катарският премиер и съобщи, че двамата правителствени ръководители са се договорили арабски компании да започнат инвестиции в страната ни още тази година.

„Благодаря на катарското правителство за решението да инвестира у нас в условията на световна финансово-икономическа криза”, каза министър-председателят Бойко Борисов. Той съобщи, че по време на разговорите българската страна е предложила катарски инвестиции да се включат в няколко инфраструктурни проекти като възстановяването на летището в Балчик и по линия на публично – частното партньорство включването на катарски компании в изграждането на автомагистрала „Черно море”, между Бургас и Варна.

В хода на разговорите, като възможности за навлизането на катарски инвестиции в България бяха очертани и области като земеделие, спа-туризъм и минерални извори.

”Във външен план също има разбирателство между България и Катар”, подчерта българският премиер и допълни, че двете страни имат съвместни позиции и желание за помощ на Сирийската държава за спирането на кръвопролитията там.

„Не сме съгласни да се избиват хора и искаме, колкото се може по-бързо това да бъде прекратено”, беше категоричен Борисов.

До 3-4 месеца се очаква катарският премиер да посети България и да се финализират решенията по обсъжданите днес инфраструктурни проекти, стана ясно още след срещата.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 14.03.2012. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: