Новини

Обсъдиха напредъка в изграждането на Дунав мост 2

На третото заседание в Калафат на българо-румънския подкомитет за наблюдение на проекта за Дунав мост 2 бе представен напредъкът в изграждането на голямото пътно съоръжение, съобщиха от транспортното министерство. В обсъжданията участваха българският зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и държавният секретар на Министерството на транспорта и инфраструктурата на Румъния Еузебио Пистру.

Според българския представител няма проблеми мостът между Видин и Калафат да бъде завършен през 2011 година, а през 2012-а да бъде пуснат в експлоатация. До края на 2011 г. ще бъдат изградени и всички обекти от инфраструктурата.

Според доклада на представителите на Румъния има разминаване с 6 месеца между работните програми от българска и румънска страна. Т.е. обектите на инфраструктурата на румънския бряг ще бъдат завършени половин година след тези на българския бряг. При съседите самото строителство стартира с близо едногодишно закъснение.

Освен сроковете за строежа, на заседанието бяха обсъдени и договорите за обезпечение на строителството, като двете страни са се съгласили да поискат от ЕК удължаване на сроковете за валидността на финансовия меморандум с две години. Заявката ще бъде дадена през следващите месеци.

Все още испанската фирма FCC – изпълнител на проекта, има проблеми с осигуряването на инертни материали за строителните насипи. Нужни са 1 млн. куб. м земни маси.

Следващото заседание на смесения българо-румънски подкомитет за наблюдение на проекта „Дунав мост 2” ще се състои през октомври т.г.