КСБ осигурява безвъзмезден строителен надзор за наводнените през февруари райони

Прочетена: 30

„Камарата на строителите в България (КСБ) предлага безплатна помощза Свиленград и за с. Бисер, като осигури екипи за строителен надзор и за инвеститорски контрол. Следващата седмица Камарата ще предостави списък със специалистите, които ще съдействатбезвъзмездно. На Гергьовден строителите отбелязват началото на активния работен сезон затова предлагам преди празника – на 5 май, да проведем инспекция на място заедно с най-големите дарители. В Закона за обществените поръчки има текстове, които се прилагат при аварийни ситуации. Те позволяват в рамките на 10 дни да проведем ускорена тръжна процедура, която предвижда проектите да бъдат представени, а строителите да дадат оферти и финансова гаранция, за да бъдат избрани най-добрите. Така ще започнем строителството на къщите възможно най-бързо“. Това заяви почетният председател на КСБ инж. Симеон Пешов след работна среща в Министерския съвет за възстановителните дейности след наводненията в Хасковска област, която се проведе под председателството на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Участие взеха още министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на земеделието и храните Мирослав Найденов,министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, областният управител на Хасково Ирена Узунова, кметовете на Харманли, Свиленград и с. Бисер.

Цветан Цветанов изрази съгласие в отговор на предложението на КСБ, като подчерта че фирмите, които желаят да се включат в изграждането на къщите могат да подават своите оферти. Ирена Узунова съобщи, чев село Бисер имотите, претърпели щети са около 150, а напълно негодни за живеене са 57 къщи.„Все още не е започнало изразходването на отпуснатите от правителството 1 200 000 лева на община Харманли“, заяви градоначалникът Михаил Лисков. Причината за това е, че предстои възлагане на геодезически измервания, след което ще започнат строителните дейности.

По думите на министър Павлова до момента държавата е отпусналанад 170 000 лв. е за първоначалното възстановяването на щетите от потопа през февруари. Според нея ще са необходими допълнителни 4 млн. лева за ремонт на пътната инфраструктура в Хасковско. Тя обясни още, че засегнатите къщи ще бъдат безплатно присъединени към ВиК и поиска от кметовете точен разчет къде са необходими средства за възстановяване на ВиК мрежата и пътната настилка. Мирослав Найденов увери, че щети по водопреносната и пътна мрежа ще бъдат възстановени и със средства по Програмата за развитие на селските райони, а Томислав Дончев, обеща по-бързи процедури за приемане на проектите за отпускане на финансиране по програмата. По различни мерки от нея ще бъдат отделени близо 48 000 000 лв.По време на брифинга стана ясно още, че за възстановяване на наводнените райони от БЧК са събрали 1 млн. лева и предстои ГЕРБ да даде още 1 млн. лв. от партийната си субсидия. Със своята дарителска кампания БНТ е събрала 180 000 лв. и до април се очакват още 120 000 лв. Повече по темата четете в следващия брой на вестник „Строител“.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 24.03.2012. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: