11,2 милиона лева за кв. Горно Езерово на гр. Бургас

Прочетена: 73

Инвестиционният проект е на стойност 11 200 000 лв. и предвижда цялостното изграждане на канализационна мрежа и пречиствателна станция за отпадъчни води

 

Кметът Димитър Николов и министър Нона Караджова подписаха договор за изпълнение на „Интегриран проект за управление на питейните и отпадъчните води в квартал Горно Езерово“.

Горно Езерово се намира на южния бряг на Бургаското езеро, наричано още Вая. Кварталът никога не е имал канализационна мрежа за събиране и отвеждане на битовите и дъждовните отпадъчни води. Битовите отпадъчни води от домакинствата се събират в септични ями или попивни кладенци, разположени на територията на съответните имоти. От години водата в септичните ями, която е замърсена с биологични и химични примеси, се пропива в почвата и замърсява подпочвените води.

Инвестиционният проект е на стойност 11 200 000 лв. и предвижда цялостното изграждане на канализационна мрежа и Пречиствателна станция за отпадъчни води в Горно Езерово. Това ще доведе до включване на цялото население на жилищния квартал към съвременна канализационна мрежа и пълен обхват и пречистване на генерираните отпадъчни води.

Друг голям проблем, който проектът решава, е този с напълно амортизираната водопроводна мрежа на квартала и големите й загуби.

Вътрешната мрежа на Горно Езерово е изградена основно от азбесто-циментови тръби, положени през далечната 1972 г. Съществуват и улици, по които въобще не минават водопроводи. За отстраняване на авария в даден участък се налага спиране на водоснабдяването в голям район.

„При всичките ми срещи с хората от Горно Езерово този беше посочван като най-големия им проблем. Най-накрая те ще имат модерна канализация, каквато заслужават. Важно е също това, че ще подобрим екологичното състояние на езерото Вая. Проектът ще има и превантивно действие при предотвратяване на наводнения“, заяви кметът Димитър Николов.

 

продължава…→

1 2

Сподели в социалните мрежи

Автор на 03.04.2012. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: