Новини

Европейски банки се обявяват против прекомерните съкращения на разходите в еврозоната

Влиятелна световна банкова група заяви, че прекомерните съкращения на разходите в еврозоната забавят икономиката й и призова за повече разходи от страни като Германия, предаде АФП, цитирана от Портал Европа.

Институтът за международни финанси, който изигра централна роля в преструктурирането на гръцкия дълг, критикува и защитната стена на еврозоната като неадекватна и призова за разширяването й.

„Съсредоточаването дотук върху фискалните ограничения, макар и да е необходимо до известна степен за страни с трудности при финансирането, е прекомерно в прилагането му във всички страни", заяви ръководителят на института Чарлз Далара в писмо до МВФ и Световната банка.

Според него ограничаването на разходите в ЕС „вече е допринесло за рязкото свиване на вътрешното търсене в цялата еврозона. Важно е да се спре само с фискалната дисциплина и да се промени политиката към структурни бюджетни баланси".

Далара настоява за различен подход в отделните европейски страни за да се избегне риска от претоварване на съкращенията.