Борисов: Правим първа копка за трети път

Прочетена: 46

Ако слушахме прогнозите на Сергей Станишев, в „Девня Цимент“ отдавна трябваше да има завод, а днес правим първа копка за трети път, което е нормално след управлението на тройната коалиция. Това каза на церемонията министър-председателят Бойко Борисов, съобщи БНР.

„След управлението на Тройната коалиция в България е нещо нормално да се прави по три пъти първа копка. Според изказванията на Сергей Станишев тук отдавна е трябвало да има завод, както и светлото бъдеще отдавна е трябвало да е дошло”, каза министър-председателят, който връчи сертификат за инвеститор Клас А на собственика на завода „Италчементи Груп”.

Премиерът Бойко Борисов изненадващо, с цел антикризисни мерки, зарадва багерист със златно шампанско с 23-каратови частици. Домакините се бяха подготвили да полеят първата копка със „златното“ шампанско, но премиерът разумно ги спря.

Ще бъде жалко в условия на криза да го разбием, мотивира се Борисов и подари бутилката на изненадания багерист, съобщи „Дарик“ .

Министърът на икономиката Делян Добрев допълни, че се дава старт на една от най-големите инвестиции през последния четвърт век в индустрията на България. Проектът е на стойност 160 млн. евро и през следващите 25 месеца ще открие 1000 работни места.

След пускане в експлоатация на новите мощности, работещи с едни от най-високите технологии при производството на цимент, постоянната средна годишна заетост в завода ще е 280 души.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че веднага след като бъде взето решение за изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, ще бъде изготвена и пътна карта за изграждането му.

Държавата няма да поеме финансовия риск за тази инвестиция, а ще се търси стратегически инвеститор. Делян Добрев не уточни къде точно е находището на природен газ, споменато от премиера, но според него има много добри перспективи пред проучванията в Черно море.

До 30 май се очаква да бъдат представени офертите от най-големите компании в света по повод проучванията за газ, а в средата на юли ще стане ясно и коя от тях ще изберем, уточни министър Добрев.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 10.04.2012. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: