Новини

Министър Плевнелиев ”За” среща с КСБ във връзка със спрените ремонти

Във връзка с настояването на Камарата на строителите в България (КСБ) да се проведе спешна среща в рамките на 1-2 седмици на министър Плевнелиев с браншовата организация, на която да бъде обсъден проблемът със спрените проекти, финансирани от Европейската инвестиционна банка и от Световната банка, министърът на регионалното развитие и благоустройството заяви пред журналисти, че на Консултативния съвет, провел се преди около 2 седмици и половина са били разгледани „всички аспекти на този проблем, до най-малкия детайл.”

На въпрос на в. „Строител” дали ще се проведе такава среща той отговори, че като министър има изключителен диалог с всички браншови и работодателски организации. „Относно срещата с Камарата на строителите не е въпрос на 1-2 седмици, тя може да стане и в понеделник, с най-голямо удоволствие. Ние сме това министерство, което е свикнало да слага проблемите на масата и да не се крие, а да ги решава”, подчерта той.

По отношение на  отлагането на изпълнението на  проектите, Плевнелиев обясни, че „положението не е чак толкова драматично”. По думите му отлага се изпълнението на проекти за 105 млн. лв. „Ние спираме изпълнението на програма за 105 млн. лв., но стартираме проекти за 500 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие”. Тази програма се отлага поради липса на финансов ресурс, ние трябва да спазваме дисциплината. Това, което сега се спира е много по-малко от това, което стартира”, заяви министърът.

България ще потърси помощ от Световната банка за подготовката на проекти по национална програма за рехабилитация на пътища, за която са необходими един милиард евро, обяви още той. В тази връзка предстои среща с ръководителя на Световната банка, на която може да бъде предоговорена съдбата поне на проектите, финансирани от нея. „Така че, това не е окончателно решение. Апокалиптична картина няма и катастрофа не се случва. Длъжни сме да реагираме адекватно спрямо различните източници на финансиране и възможностите, които имаме”, подчерта той.

Председателят на Българска браншова камара "Пътища" (ББКП) Румен Йовчев обаче посочи значително по-голяма сума, която в момента се спира. По думите му по "Транзитни пътища V" и по проекти със Световната банка са дължими 48 млн. лв. за изпълнени и сертифицирани строителни дейности. В същото време има сертифицирани дейности, които в момента се проверяват, има и други дейности, за които предстои сертификация, и по данни на ББКП сумата възлиза на още над 100 млн. лв., което е притеснително за бизнеса.

На питане на в. „Строител” дали ако строителите продължат да работят на тези обекти за своя сметка държавата може да гарантира плащането, той отговори така: „Нека тази 2010 г. да бъде коренно различна от всичките предишни 20 г., в които строителите са строили напред и са чакали някой бюрократ някога, по някакъв начин да им плати. Няма да стане така, ще стане като се разберем с тях, честно и почтено, за да знаят, че каквото направят, ще си получат парите”.