Новини

Язовир „Тунджа” - изцяло на българска територия, но с турско финансиране

Държавата има намерението да построи язовир „Тунджа” изцяло на българска територия, но с турско финансиране. Това става ясно от стенограмата от редовното заседание на Министерски съвет, проведено тази седмица, съобщават от btvnews.bg. Кабинетът е обсъждал проект на Решение за одобряването на строителството на язовира, на водноелектрическа централа и на българо-турската газова връзка, разисквани на съвместна среща между двете страни на 18 май 2012 г. във Варна. Точката обаче е върната, „за да се изпипа”, тъй като българската страна има своите изисквания по реализацията на проекта. „На турската страна й е жизнено важно овладяването на водите на река Тунджа, тъй като в пролетните месеци почти всяка година дават жертви и много настояват да направим язовир, който да може да овладее бурната река Тунджа”, отчита премиерът слабостите пред Тусрия, от които може да се възползва България. След това запознава министрите си с „незаобиколимите точки в постигането на подобен проект”. „Първо, язовирът трябва да бъде изцяло на българска територия, включително и язовирната стена, защото, съгласно международното законодателство, ако е на границата половината от територията на язовира ще е тяхно притежание. Естествено, че това не може да се допусне и те го знаят. Трябва да бъде на наша територия”. Липсата на български средства за реализацията на проекта също би могла да бъде преодоляна,с мята Бойко Борисов. „Второ, ние нямаме пари за това съоръжение – нито за отчуждителни процедури, нито за строителство, нито за поддръжката му след това, а добивът евентуално на ток от него ще бъде под 14 мегавата в най-добрия случай. За да го хванем ние този ток, трябва да направим електропреносна мрежа, която има да се изплаща години наред. С една дума, ако приемем, че този язовир за нас в случая не е нужен, а правим жест и помощ на населението от другата страна на границата, тогава при тези условия, най-грубо казано – финансиране, отчуждаване на наша територия – вървим напред, за да поставим жизнено важното пък за България, което по никакъв начин не се е случило и не би се случило, мога да го твърдя, ако не го пакетираме в общо споразумение. Това е интерконекторната връзка за голямо количество газ от Турция към България с поглед и в бъдещето, ако НАБУКО, TANAP или тези газови потоци тръгнат един ден, ние тогава ще сме точно като циганчето, което седяло на морето и чакало, ако се подкваси, да стане кисело мляко, с една лъжичка си стояло, да почне да си куса млекце”. По думите на премиера един ден за България ще е жизнено важно да има газопреносна система в преговорите за диверсификацията за газа. Не спестява и оказания към подчинените си.

„Затова указанията към министър Добрев, Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на финансите, Министерство на външните работи и ако щете, всички, които по някакъв начин са въвлечени в този проект, трябва да бъдат такива. А и неслучайно, трябва да ви кажа това, че сега точно турското правителство взима решение за българските имоти. Повтарям, хората искат да правят дружба с нас и този язовир на Тунджа е жизнено важен за тях поради тази причина.
Затова искам, и още сутринта помолих Делян Добрев да оттегли точката, още веднъж, министрите, които изредих, още веднъж тези всичките важни елементи от проекта да бъдат проговорени, съгласувани, уточнени, детайлизирани, за да бъдем наясно от самото начало до края какво се прави”. Точката по проекта отпада и ще бъде разгледана на следващото заседание, показва още стенограмата.