Барозу представя визията си за развитието на ЕС

Прочетена: 39

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу ще представи пред Европейския парламент в Страсбург годишното си обръщение за състоянието и по-нататъшното развитие на ЕС.

Прогнозите са, че той ще лансира идеи за още по-силна икономическа и политическа интеграция, а с най-голям интерес се очаква обявяването на проекта на ЕК за единен банков надзор като основа на бъдещЕвропейски банков съюз, предаде БНР, цитирано от Novinite.bg.

Единният банков надзор се очаква постепенно да обхване всичките близо 6000 банки в еврозоната и да сведе до минимум рисковете за стабилността на сектора.

Благодарение на него ще стане възможно и бъдещият Европейски механизъм за стабилност да финансира директно изпаднали в затруднение банки, без това да увеличава държавния дълг на съответните страни.

Този единен надзорен механизъм ще е първа стъпка в изграждането на Европейски банков съюз, който на следващ етап трябва да включва и общи схеми за оздравяване на банките и гарантиране на депозитите веврозоната.

Някои от страните извън нея вече дават признаци на нервност че всичко това задава разделение и оформя Европа на две скорости.

Не е ясно каква роля ще бъде отредена за тях, очаква се да получат възможност за доброволно включване към единния надзор при определени условия.

Водеща в него обаче ще е Европейската централна банка, а страните които не използват общата валута, не са представени в нея и ако не бъде намерен компромис, ще останат извън процеса на вземане на решения.

България засега няма решение дали ще се включи в бъдещия банков съюз. Постоянният представител на страната в ЕС Димитър Цанчев подчерта, че на този начален етап от процеса за България е много важно да участва активно в консултациите по него със страните от и извън еврозоната.

„От особено значение ще бъде да се изяснят редица детайли около предложението и те ще повлияят за формиране на позицията на нашата страна, а също така и на позициите на останалите страни-членки. На настоящия етап все още няма държави-членки, които да са заели окончателна позиция „за“ или „против“ включването си в банковия съюз. Очевидно че всички изчакват и ще съсредоточат своето внимание върху консултациите по елементите на предложението,“ коментира Димитър Цанчев.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 12.09.2012. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: