Типизирането на процедурите и стандартизацията пестят 1 млрд.от обществени поръчки

БОРКОР кани КСБ на среща през декември

Прочетена: 46

„Ще поканим Камарата на строителите в България през декември да дискутираме стандартите при обществените поръчки“. Това заяви Елеонора Николова, и.д. директор на  Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) по време на шестия заключителен двудневен семинар от поредицата „Проблеми при усвояването на европейските фондове и пътищата за тяхното решаване“. Той се провежда  в  „Интерхотел”- Велико Търново.  Форумът е  организиран от Камарата на строителите в България в партньорство с министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите, Държавен фонд „Земеделие“ и Националното сдружение на общините в Република България и е насочен към общини и строители от Северния Централен район на планиране.
Семинарът беше открит от изпълнителния директор на КСБ инж. Иван Бойков, кмета на старопрестолния град Даниел Панов, областния управител на Търново проф. Пенчо Пенчев и Стоян Стоянов, председател на ОП на КСБ – Велико Търново. Приветствени думи произнесе и Надя Данкинова, изп. директор на фонд ФЛАГ. „При анализ на търговете у нас установихме, че бюрокрацията благоприятства корупцията. Некачествената фирма е готова да даде и подкуп. Целта ни е да типизираме целият процес, за да не се случва това“, обясни Елеонора Николова. По думите й до средата на декември ще бъдат готови решенията, които ще предложи Центърът. Сред тях са провеждане на електронни поръчки, създаването на електронен регистър на участниците в търгове, типизиране на документите и стандартизиране на продуктите в електронен каталог. „Бизнесът, представляван от браншовите организации е  най-важният ни парнтьор, КСБ е организация, която дава интелигентен продукт, има опита и експертния потенциал и заедно ще обсъдим въвеждането на стандартите в обществените поръчки”, заяви Николова.
„Когато се създаде БОРКОР, признавам ,че и аз и много хора бяхме скептични, но сега след проведената с КСБ дискусия за обществените поръчки, и в резулта на диалога и вслушването в позицията на бранша с оглед и на промените ,които се предвиждат – мисля, че има резултат от работата на структурата и че вървим в една посока.  Това е шестият поред семинар, организиран от КСБ. Трябва да разберем, че управляващи органи, възложители и изпълнители, са трите страни на един и същи процес. От нас зависи всичко да се случва”, заяви инж. Иван Бойков. Той засегна и темата за обжалването на търговете, като посочи , че не строителите са виновни, че подават жалби, а това е ефект от дискриминационните условия в тръжните документации.
Семинарът продължава с дискусии по-най актуалните теми по европейските фондове през този период и очакванията за следващия. В събитието взимат участие кметове и зам.-кметове на Велико Търново, Ловеч, Габрово и Русе и представители на оперативните програми „Регионално развитие“, „Околна среда“ и Програмата за развитие на селските райони. Инициативата на КСБ, която се провежда с медийното партньорство на в. „Строител“, събира на една маса управляващи органи, възложители и изпълнители на инфраструктурни обекти, за да търсят решения на възникващите проблеми в различните етапи на реализация на проектите в цялата страна. Досегашните пет дискусии бяха в Правец, Велинград, Бургас, Каварна и Белоградчик.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 16.11.2012. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: