Участниците от Пазарджик представиха идейни проекти по „Аз мога да строя”

Прочетена: 178

Анелия Кулинова,
ОП на КСБ-Пазарджик

Двата екипа от проекта „Аз мога да строя” на Професионалната гимназия по строителство и архитектура в Пазарджик представиха своите идейни проекти. Гости на събитието бяха инициаторът на „Аз мога да строя” Пламен Иванов – член на УС на КСБ и председател на ОП на пловдивските строители, консултантите на екипите арх. Теодора Кръстева и арх. Тома Димитров, представители на браншовите камари на архитектите и на инженерите от областта.

Председателят на ОП на КСБ-Пазарджик инж. Евтим Янев заяви готовност строителният бранш в Пазарджик да работи заедно с бъдещите специалисти. Областното представителство ще осигури необходимите средства за осъществяване на проекта. Предвидена е и екскурзия до Копривщица за запознаване с някои от архитектурните шедьоври от годините на Възраждането, както и с целия сграден ансамбъл на подбалканското градче.

Директорът на гимназията инж. Петя Иванова сподели специално за в. „Строител”, че е много щастлива от факта, че въпреки предстоящата трудна учебна година учениците приемат пловдивския, вече с национално звучене проект, с ентусиазъм и амбиция. Инж. Иванова е убедена, че нейните възпитаници ще работят отговорно и целенасочено, като възприемат каузите на проекта като едно стъпало напред и нагоре към осъществяване на мечтите им. Гимназията работи по още 5 национални и европейски проекта.
Екип 1 с лидер София Динкова, съставен от ученици от XI и XII клас, представиха идеен проект на еднофамилна жилищна сграда – тип „съвременна модерна къща”. Екипът се е спрял на два проекта, които ще се обединят в един. Залага се на пасивната къща, отговаряща на всички критерии, а акцент ще бъде зелената енергия.

Екип 2 с лидер Калоян Касабов с колеги от XII клас представи идеен проект на еднофамилна жилищна сграда с елементи от традиционната българска къща. Този екип също изненада с два проекта. Идеята на консултантите е състезателите да фокусират усилията си върху един общ проект, като не отхвърлиха и варианта за два различни, в двете категории, което ще приемат като лично предизвикателство.

Пазарджишката експертна комисия внимателно изслуша представянето на проектите. Действащите архитекти, проектанти и строители със своя богат опит не спестиха нищо на бъдещите си колеги. Те получиха похвали, забележки, много съвети и насоки за подобряване на идейната разработка.
Припомняме, че сега беше първата фаза от проекта. Оттук нататък на екипите им предстоят труд, напрежение и творчество.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 24.11.2012. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: