ЕК ще финансира завода за боклук в София

Прочетена: 42

Европейската комисия ще финансира втората фаза от проекта за интегрирана система за преработване на отпадъци, която включва изграждането на инсталация за механично и биологично третиране на отпадъци. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова.

Градоначалникът  посочи, че европейският комисар по регионално развитие Йоханес Хан е изразил готовност за отпускане на европейски средства за завода. Очакваните средства за 179 млн. лв. безвъзмездно финансиране. Това е първата по рода си инсталация за преработване на отпадъци в страната. Предвижда се да се преработват над 410 хил. т. отпадъци за година. Ще се получава гориво за циментовите заводи, както и компос. Заводът ще е с три отделни поточни линии, които не са взаимносвързани.  След започване на работата му ще се спестят около 5 млн. лв. за депониране на Столичната община. В момента тя за година отделя около 10 млн.лв.

По време на строителството на втората фаза ще се ангажират около 217 души. Срокът на СМР дейностите е 21 месеца. Все още не е приключила процедурата за избор на изпълнител. Подадени са 11 оферти. Срокът на работата на оценка на техническите предложения е удължен. „Извършваме внимателно проверка на всяка стойност“, заяви зам.-кметът по екология Мария Бояджийска.

След приключване на СМР дейност в завода ще работят постоянно 173-ма души.

След новогодишните празници ще бъде внесено предложение в Столичния общински съвет за одобряване на структурата и устава на общинското дружество, което ще отговаря за инсталацията.  По думите на Мария Бояджийска, в проектобюджета за 2013 г. са осигурени средства за неговото изграждане.

Столичният кмет припомни, че проектът за първата фаза от изграждането на завода за отпадъци е разработен още през 2011 година. Единият от етапите вече е завършен и това е депото в местността „Садината” до гара Яна. Фандъкова благодари на министъра на околната среда и водите Нона Караджова, на министъра по усвояване на европейските средства Томислав Дончев, както и на екипите, които работят по този проект. „Постигнатият успех се дължи на съвместни усилия с държавата, тъй като зелена светлина се даде след като правителството започна работа още през 2009 г.“, посочи тя.

23% е съфинансирането от страна на Столичната община, което се осигурява чрез заем от Европейската инвестиционна банка.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 19.12.2012. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: