Инж. Георги Манолов, кмет на община Свиленград: Ще бъдем строителна площадка

Проектите ни са за общо 75 млн. лв. и изборът на изпълнител за всички тях предстои

Прочетена: 396

Николета Цветкова

Г-н Манолов, кой е най-големият инфраструктурен проблем в общината и работи ли се по решаването му?

Важността на проблемите можем да степенуваме по това какво е значението им за живота и здравето на хората. По този критерий почистването на коритата на реките и язовирите е най-важният проблем, който трябва да се реши. Ако се върнем малко назад във времето, областният съвет за развитие на област Хасково беше обединен около мнението, че един от сериозните проблеми е почистването на коритото на р. Марица, която минава през териториите на много общини. Решението беше да се намерят средства за него и за последваща поддръжка, така че да не се създават проблеми на населението. След като мерки не бяха взети и не се намери решение, всички видяхме последиците от това. Имаше наводнения, поражения върху къщите на хората, земеделската продукция, животните.
Едновременно с това всички проблеми с подземна и наземна инфраструктура в общината са други много значими дейности, по които трябва да се работи. Например голяма част от социалната инфраструктура в Свиленград вече е подменена, визирам детските градини, училищата и болницата. Очакват се скоро дейности и по детските ясли и здравния център. Правят се проекти за газификация на града, подмяна на цялата водопроводна мрежа, нови улици, включително осветление и озеленяване. Инфраструктурните проблеми са това, което вижда един кмет. А един от най-големите за хората е заетостта. И когато държавата не полага достатъчно усилия, трябва местната власт да вземе нещата в свои ръце, както е в конкретния случай. Община Свиленград създава индустриална зона чрез публично-частно партньорство. Задачата ни е да осигурим работни места на хората.

Имате ли общи проекти по програмите за трансгранично сътрудничество със съседните държави и планирате ли такива?

В момента се подготвя проект по съвместна програма между България и Гърция, който е за почистване на коритото на Марица. Очаква се изпълнението му да допринесе за повишаването на безопасността на живеещите около реката. В него влиза и изграждане на бетонови стени. С реализацията му ще завърши изцяло почистването на реката, като освен това ще се създаде зона за отдих, където ще могат да се практикуват водни спортове. Предвижда се одобрението на проекта да бъде получено в началото на годината. Той е на стойност около 2 млн. лв.
В последните години изпълняваме проекти по различните програми за трансгранично сътрудничество. Общината е гранична за Турция и Гърция и това й дава възможност да използва финансов ресурс и по програмите за трансгранично сътрудничество. Имаме приключени няколко проекта съвместно с общините Орестиада и Дидимотика. Единият е свързан с озеленяване на част от брега на Марица и е на стойност около 480 хил. лв. Друг е за изграждане на пътни кръстовища в Свиленград и се изпълнява съвместно с община Орестиада. Неговата стройност е около 780 хил. лв. Заедно с Дидимотика възстановихме стара турска баня, около която се е зародил градът.

Какви са проектите на Свиленград по европейските програми?

Най-важното е, че през последните месеци община Свиленград подписа договори, които са стратегически за развитието на града и района. В това число влизат различни проекти, като един от тях е за интегриран воден цикъл. При изпълнението му се предвижда да се изгради пречиствателна станция и строителство на канализация и водопровод в три квартала. Общата стойност на проекта е 48 млн. лв. Изпълняват се и проекти по Програмата за развитие на селските района. Общата им стойност е 17 млн. лв. Те ще бъдат вложени в ремонт на улици, в обновяване на пътища от четвъртокласната мрежа – подходи към селата.
Продължава работата по проекти, финансирани от Оперативна програма „Регионално развитие”. Предвижда се около 4 млн. лв. да бъдат вложени в оборудването на болницата в града. С други около 3,2 млн. лв. от програмата ще се изградят велоалеи и ще се подобри градската среда. Освен това общината изпълнява проекти и по фонд „Козлодуй“. Предстои със средства от него да се санира сградата на бившата поликлиника. По Националния доверителен ЕкоФонд с около 600 хил. лв. ще се ремонтират детските ясли.

А по кои от тях предстоят търгове?

В следващите месеци трябва да проведем 78 процедури. Общината има подписани договори по различните оперативни програми, като общата стойност на проектите е 75 млн. лв. и изборът на изпълнител за всички тях предстои. Очаква се реализирането им да започне в началото на следващия строителен сезон, през март-април 2013 г. Проектът за воден цикъл е с най-дълъг период на изпълнение. Той трябва да завърши през 2015 г. Предстои ни много работа, като голяма част от нея е строителна дейност. Може да се каже, че Свиленград ще се превърне в строителна площадка, защото ще се работи едновременно по много проекти на различни места. Така и хората ще видят крайния ефект от усвояването на европейски средства.

Работи ли се по подготовката на проекти за следващия програмен период и какви са основните приоритетни дейности, които трябва да бъдат включени?

Добрата новина за града е, че в следващия програмен период той попада в списъка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за общините, които са бенефициенти по Оперативната програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. Това ще даде възможност да получим целево средства по всички приоритетни оси на програмата. В подготовка за следващия програмен период сега Свиленград има възможност да изработи интегриран план за градско възстановяване и развитие. По него ще бъдат разработени основните проекти, които са свързани с развитието на града до 2020 г. В момента се подготвя проектирането на нови обекти, за които не останаха време или средства в сегашния програмен период. Сред работните проекти е възстановяването на старата сграда на общинския съвет, която да бъде превърната в библиотека. Има и проект за възстановяване на зала, която да бъде преустроена в дом на пенсионера. Друго, което искаме да направим, е да проектираме модерна детска градина за 100 деца. Освен това сред плановете е и да се проектира главната улица като пешеходна. Трябва да споменем и всички райони за индустриално развитие, които ще дадат поминък на хората.

Имате ли съвместни инициативи с Камарата на строителите в България?

С Камарата поддържаме прекрасни отношения. Представителите на КСБ бяха много ценен партньор след наводненията, които имаше в района през февруари. Тогава потърсихме от тях експертна оценка за обследване на пострадалата инфраструктура. Получихме своевременна помощ. Според мен основната подкрепа, която можем да получаваме от КСБ, е в няколко направления. Първото е техническа помощ в провеждането на предстоящите търгове. Освен това Камарата трябва да успее да наложи това, което ние изпълняваме, т.е. инвеститорите да нямат разсрочени плащания и всичко да става в посочените срокове. Така ще може строителният бранш да се развива, както и общините, а те от своя страна ще имат коректни партньори.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 29.12.2012. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Един коментар по Инж. Георги Манолов, кмет на община Свиленград: Ще бъдем строителна площадка

  1. Искрен

    Bcичĸитe ca eдин дoл дpeнĸи, нo Maнoлoв e pядĸo лaйнo. Иcĸax дa cтpoя – paзpeшитeлнo нe взex, щoтo oт Xacĸoвo миcлex дa нocя бeтoн чe имaм пpиятeли тaм. Жeнa мy cи пpиcвoи язoвиp, имaт 2-3 coбcтвeни фиpми вcичĸитe ca cъздaдeни дoĸaтo бeшe ĸмeт – ДEK – 1 OOД – 2008, CTEЛMAH OOД – 2008 гoдинa. 5 милиoнa лeвa oбopoт, a нa 30 чoвeĸa пepcoнaл дaвaт 100 000 лв гoдишнo caмo зa зaплaти.
    B ЮЛEHA OOД ca cъдpyжници c Юлиян Инджoв – Чpeз cвoeтo пocтaвeнo лицe – Инджoв, ДΠC e oгpaбилa милиapди oт БЪЛГAPИЯ, чpeз мaнипyлиpaни eвpo тъpгoвe и нaглaceни oбщecтвeни пopъчĸи, пo вpeмe нa yпpaвлeниятa нa ДΠC. Фиpмaтa нa Юлиян Инджoв пo вpeмe нa тpoйнaтa ĸoaлиция „Иca 2000″ ce пpoчy cъc cтpoитeлнитe cи дoгoвopи зa дeceтĸи милиoни лeвoвe. Πoвeчeтo oт тяx ca cĸлючeни c oбщини или миниcтepcтвa, yпpaвлявaни oт ДΠC. Зa чacт oт oбpъчитe нa ДΠC ce coчи и дpyгa oт фиpмитe нa Юлиaн Инджoв – ИCA OOД. Taм тoй e cъдpyжниĸ cъc cтpoитeля и cъcoбcтвeниĸ нa бoянcĸитe capaи нa Дoгaн Pyмeн Aceнoв. Фиpмaтa нa Aceнoв и нa бизнec пapтньopa мy oт “Иca” OOД Юлиян Инджoв, ĸoйтo пъĸ e coбcтвeниĸ нa “Иca-2000”, ca пoлyчили oбeĸти нa cтoйнocт 11,503 млн. лeвa, oтĸaĸтo oбщинa Дeвин ce yпpaвлявa oт ДΠC. Oбщaтa cyмa пo вcичĸи пopъчĸи нa Дeвин възлизa нa 18,647 млн. лв. Πo вpeмe нa тpoйнaтa ĸoaлиция „Иca-2000″ e пeчeлилa пopъчĸи и нa oбщинитe Дeвин, Xиcap, Cмoлян, нa oблacтнитe пътни в Πлoвдив и Cмoлян зa cтoтици милиoни. C дoгoвopи зa oĸoлo 200 млн. лв., e ĸoмпaниятa „Иca-2000″. Haй-coлидният e пo ИCΠA – зa 36 млн. eвpo. Ha 4 мapт тaзи гoдинa „Иca-2000″ cъздaвa „Koнcopциyм Kyбpaтoвo“, c ĸoйтo пeчeли пopъчĸaтa нa eĸoминиcтepcтвoтo зa peмoнт и внeдpявaнe нa aзoт и фocфop в eднoимeннaтa пpeчиcтвaтeлнa cтaнция в Coфия. Дoгoвopът e cĸлючeн 5 дни cлeд cъздaвaнeтo нa ĸoнcopциyмa – нa 9 мapт. Cpoĸът зa пoдaвaнe нa oфepти e дaлeч пpeди двeтe ĸoмпaнии дa ce oбeдинят – нa 22 дeĸeмвpи 2008 г. Cпopeд инфopмaциятa, пoдaдeнa в peгиcтъpa, oфepтaтa e билa eдинcтвeнa.“
    „Haд 1,5 млн. лв. нa ĸилoмeтъp e взeлa фиpмa, cвъpзaнa c т.нap. capaи нa Axмeд Дoгaн, зa ceлcĸи път, cтaвa яcнo oт peгиcтъpa нa oбщecтвeнитe пopъчĸи. Cпopeд инфopмaциятa тaм ĸoмпaнии oĸoлo ДΠC имeниeтo в coфийcĸия ĸвapтaл Бoянa пpeз пocлeднитe 4 г. ca cпeчeлили дoгoвopи зa oĸoлo 130 млн. лв
    AKO ΠAK ГO ИЗБEPEM – ЗA HИЩO HE CTABAME

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Don`t copy text!
%d блогъра харесват това: