Разплащат 65% по оперативните програми до края на 2013г.

ЕК е възстановила на България 1,65 млрд. лв. за миналата година, сочи анализ на усвояването на еврофондовете

Прочетена: 62

Светослав Загорски

 

Европейската комисия е възстановила всички заявени плащания от българска страна по оперативните програми за 2012 г. в размер на 1,65 млрд. лв. Това е станало в последната седмица от годината, заяви зам. финансовият министър Карина Караиванова, която направи анализ на финансовото изпълнение на оперативните програми за 2012 г., в присъствието на премиера Бойко Борисов и министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

За напредъка през миналата година говорят данните, според които възстановените средства за 2012 г. са приблизително равни на тези за предходните 2 години (1,83 млрд. лв.), а от 2007 до 2009 г. включително не е бил възстановен нито лев от Брюксел.

Постигнатото за 2012 г. е станало на фона на изключително нисък процент от грешки, обясни министър Дончев.

„Сертифициращият орган към Министерството на финансите изпраща към Брюксел само чисти сертификати за плащане, след като всички грешки ги оправяме още в България и не е необходимо ЕК да ни ги посочва. Затова доверието към сертифициращия орган у нас от страна на Брюксел е много високо”, обясни зам.-министър Карина Караиванова.

 

„Когато цифрите говорят, ние трябва да се съобразяваме с тях. Поздравявам министър Дончев, Министерството на финансите и общините, защото, както и председателят Жозе Барозу каза, България е с най-нисък процент грешки. Ние сме една от малкото страни, на които Брюксел възстанови всички пари”, коментира изнесените данни и премиерът Борисов.

Той допълни, че с тези цифри ние може да сме доволни, но не трябва да се задоволяваме. Затова министър-председателят пожела в края на 2013 г. платените средства по всички опаретивни програми да стигнат 75%, а не както е заложено в момента – 65% от целия ресурс.

Министър Томислав Дончев начерта другите основни цели за 2013 г., сред които е приемането на многогодишната финансова рамка и текстовете по новите регламенти. Следващата цел е изготвяне на договора за партньорство и финализиране на подготовката на оперативните програми за втория програмен период. Не на последно място министърът посочи и приемането на новия закон за управление на средствата от ЕС.

Анализирайки цифрите за 2012 г., Дончев подчерта, че и по отношение на общия обем на плащанията са постигнати рекордни резултати. По данни от анализа на сертифициращия орган в Министерството на финансите обемът на плащанията през 2012 г. е стигнал 2,47 млрд. лв., докато за предходните 5 години разплащанията общо са били 2,94 млрд. лв.

Изключително положителна обаче е новината, че страната ни е наддоговорила целия ресурс, като в края на миналата година е стигнала до 100,3%.

Общата стойност на договорените проекти възлиза на 15,734 млрд. лв. – или с почти 50 млн. лв. повече от цялата финансова рамка за настоящия програмен период (15,684 млрд. лв).

През миналата година са договорени около една трета от всички проекти за 5,47 млрд. лв., за 2011 г. също е имало голямо договаряне – 4,46 млрд. лв., а от 2007 до 2010 г. общо са били сключени договори за 5,76 млрд. лв., или също една трета от целия ресурс.

През следващите месеци ще бъдат подписани още няколко схеми и големи проекти, така че преди средата на годината страната да е приключила с договарянето за периода 2007-2013 г.

България има право да договаря финансов ресурс за настоящия програмен период до края на 2013 г. и да разплаща средства за изпълнение на проектите до края на 2015 г.

Безспорен отличник до момента е ОП „Транспорт” с платени 45% от целия ресурс по програмата, предвиден за първия програмен период.

Според министър Дончев обаче не всички ресурси по оперативните програми отиват за пътно строителство. Той изчислява, че за този отрасъл са разплатени около 20% от всички средства до момента.

Сметката показва, че в резултат на усвояването на пари от европейските фондове България е на плюс по отношение на членството си в ЕС. Разликата между сумите, които сме внесли в европейския бюджет, и получените от общността, е 3,4 млрд. евро.

„Тези средства не оти­ват само за асфалт, те отиват за рехабилитация на железниците, огромна сума е отишла за малките и средните предприятия”,

коментира Дончев и допълни, че нямаме право да разходваме европейските средства за пенсии, социални помощи или за директното „напълване на хладилниците”.

Томислав Дончев очер­та и няколко негативни момента по отношение на усвояването на европарите. На първо място, той е на мнение, че все още европейските средства не успяват да тушират негативите на кризата и по тази причина все пак има ръст на безработицата.

„Всички обаче ще разберат, ако европейските субсидии ги няма.”

Вторият сериозен проблем е свързан с Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), от която Брюксел ни отряза 51 млн. евро за миналата година. Според министъра ние сме могли да загубим значително повече средства по тази програма, като положението през есента е било доста по-тежко, отколкото в края на годината. По думите му въпросната сума е можела да бъде и много по-голяма – 250 или 500 млн. евро.

В същото време стана ясно, че договорените към края на 2012 г. средства по всички мерки от ПРСР възлизат на 2,399 млрд. евро, или 74,27% от бюджета на програмата. От тях 1,926 млрд. евро са с източник Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР). Разплатените средства от този източник са в размер на 1,361 млрд. евро, или 52,28% от бюджета на ЕЗФРСР. Дан­ните бяха посочени от изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов на отделна пресконференция.

През 2012 г. ДФ „Земеделие” е сключил договори на стойност 803 млн. евро, от които 645 млн. евро са европейски средства.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 12.01.2013. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: