Новини

В Аксаково строят най-модерната пожарна в България

Марина Петрова Най-модерната противопожарна служба в България ще бъде изградена на територията на град Аксаково, съобщи кметът Атанас Стоилов. Нейната сграда ще бъде вдигната върху терен от 3,5 дка, които са официално предоставени от Министерството на вътрешните работи, и ще бъде в близост до пътя Варна–Добрич. Проектът е подарък от кмета на София Йорданка Фандъкова, посочи Стоилов. Необходимите 1,8 млн. лева ще бъдат осигурени от общинските бюджети на Варна и Аксаково.

В момента е в ход процедура по отреждане на подробен устройствен план, уточниха специалистите в общината. МВР ще осигури модерното оборудване и издръжката на 20 души щат. Противопожарната служба ще обслужва община Аксаково, варненските квартали „Владиславово“ и „Младост“, Западна промишлена зона и няколко села.

По спечелен проект пред ОП „Околна среда“ на стойност близо 13,5 млн. лв. ще бъдат изградени над 4 км нова канализационна мрежа и близо 15 км канализационна и водоснабдителна мрежа ще бъдат реконструирани основно до края на 2014 г., похвали се още кметът на Аксаково. Така на 100% ще бъде завършена канализационната мрежа в града, като освен трите главни колектора ще бъдат сменени тръбопроводите, за да се избегне големият проблем при дъжд с канализацията, посочи Стоилов. С финализирането на проекта улиците в града трябва да бъдат асфалтирани 80%. До края на февруари трябва да стартира обществената поръчка за одитор, надзор и фирма изпълнител.