Новини

Футуристични проекти чакат нови технологии

Списание eVolo насърчава модерните методи и материали

Да представиш небостъргача в края на XXI в., това е основното изискване за участие в един от най-престижните архитектурни конкурси в света. Skyscraper Competition се организира от италианското сп. eVolo. Голяма част от представените проекти през 2012 г. нямат никакви шансове за реализация -  съвременните технологии просто не позволяват да се построи всичко, което измислят архитектите. Разбирането на eVolo е, че това е пътят за търсене на иновациите. При оценяването на проектите особено се поощрява използването на новите технологии, съвременните материали, иновационният дизайн, оригиналните пространствени решения. Творбите задължително трябва да бъдат оправдани и от икономическа гледна точка.

В състезанието участваха 714 проекта от 95 страни, от които бяха излъчени тримата  победители. Китайските проекти заеха двете първи места, а третото спечели представителят на Тайван. Победителите Чжен Чжи, Хончуан Чжао и Донбай Сон се представят с проекта Himalaya Water Tower („Хималайска водна кула”). Според  идеята на архитектите мрежа от подобни небостъргачи, разположени в планината, ще помогне за справяне със сушите и наводненията. Иновативна техническа система ще събира излишната вода в сезона на дъждовете, ще я филтрира и съхранява в замразен вид, за да послужи, когато е необходимо.

В Хималаите са разположени около 55 000 ледника, съдържащи близо 40% от световните запаси от прясна вода. Китайските архитекти предлагат да се изгради цяла мрежа от планински небостъргачи хранилища, позволяващи да се складира водата от ледниците и да се подава по тръбопроводи в сухите региони на страната. Теоретично проектът е реализуем, макар и да е твърде скъп.

Второто място заема друг екип от китайци - Йитин Шен, Нанчжу Ван, Цзи Ся и Цзихан Ван с проекта Mountain Band-Aid („Планинска кръпка”). Тяхната сграда не е небостъргач в обикновения смисъл на това понятие, а пристроено върху бивша кариера или рудник в планината високотехнологично екоселище. Външната част е  площад с къщи, изпълнени в традиционния за Китай селски стил, а вътрешната - обществено пространство с градини. Предлага се решение на проблема с пренаселеността и използване на възстановени от добива на полезни изкопаеми планински склонове. Перспективата за осъществяване е оценена като средно възможна, а евентуалната реализация може да стане към 2020 г.

Monument to Civilization („Паметник на цивилизацията”) е общ проект на тайванците Лин Ю Та и Анна Шмид за огромен небостъргач - склад за боклук. Създателите привеждат като пример Ню Йорк, който за година произвежда такова количество боклук, което може да се пресова в 1310-метров стълб с диаметър 30 м. Сградата ще има трислойни стени, три асансьора за боклука, системи за уплътнение и вентилация. Външно зданието изглежда като огромен черен стълб с кръгло сечение. За Дубай височината на подобна кула е 3302 м, а за Шанхай – 1665 м. Перспективата за изграждане се оценява като средно възможна, а срокът за реализация е 2030 г.