Новини

Черниче стигна Европа с асфалт за 7 млн. лв.

Елица Илчева

Докато социолози изчисляват с колко процента е спаднал еврооптимизмът на българина, в едно наше село той стигна 100%. И не расте нагоре само защото няма накъде. Това поне демонстрираха лично на премиера Бойко Борисов и земеделския министър Мирослав Найденов в симитлийското Черниче. В края на миналата година то спечели приза „Евросело 2012“, като надви в надпреварата за усвояване на средства от Европа други 17 претенденти. Съревнованието бе под патронажа на земеделското министерство.

Сега, в последния ден на януари, жителите му се представиха на цяла България в пълния си блясък. Че селото е наистина европейско, видя и екип на „Строител“. Всичките му улици, опънати успоредно една на друга, сякаш като по конец, са с изцяло нов асфалт, с нова маркировка и обновени тротоари. С цветарници, пейки и дори велоалеи.

Под тях, както стана ясно, е подменена изцяло водопроводната и канализационната мрежа. Преобразяването е станало възможно с

проекти на обща стойност близо 7 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони.

Но това съвсем няма да е всичко, категорични са и селският кмет Иван Андонов, и общинският Апостол Апостолов. „Още една година усилен труд и още 1,5 милиона лева и съвсем няма да ни познаете”, хвали се Апостолов.

В момента тече процедура за избор на изпълнител по проект за обновяване на площада и парка в селото. Има спечелен проект за изграждане на пречиствателна станция за отпадните води, а по „Красива България“ ще бъде ремонтирана сградата на бившето училище, където ще се настанят част от социалните центрове в общината.

А в ширналото се край Струма селище има защо да се строи. Тук живеят 1100 души.

Селото е най-младото и най-модерното в общината. Спечелването на приза „Евросело 2012” съвпадна със 100-годишнината от основаването му. „Младите се задържат тук, защото има достатъчно работа с областния център Благоевград, покрай близостта с Разлог и Банско“, коментира кметът. Но бабите му опонират, че внуците, които са работили години наред по строежите в Банско и са си били екстра, сега масово са избягали на работа в Германия. „Искат да си дойдат децата и те да се порадват на новите улици, но трябва да има и тук работа и достойно заплащане“, споделят възрастните хора.

А че

най-щастливи от инвестициите в инфраструктурата са младите хора, си личи по това, че всички са на площада. Момичетата от мажоретния състав към читалището са се приготвили да посрещнат с танци премиера, 5 - 6-годишни хлапета са навлекли тежки кукерски костюми, а до тях и бабите са се подредили да изкарат една от тукашните песни.

Дъждът обаче ограничава тържеството само в рамките на официалната му част. Минавайки по новия асфалт към площада пред кметството, премиерът се шегува първо със строителите, които са се пременили в нови работни костюми: „Я вижте, дали са ви нови дрешки, да се покажете чисти и издокарани“, обръща се той към бригадата, която до вчера е работила усилено, за да завърши обекта. Договорът за финансиране на мащабния ремонт и реконструкцията на подземната инфраструктура и уличната мрежа е подписан през октомври 2009 г. Две години по-късно започва същинската работа по цялостното обновяване на селото и

само след 8 месеца ремонтът е завършен. От импровизираната трибуна, на която освен премиера и министъра се подреждат и останалите гости - кметове от всички населени места в региона, Борисов поздравява черничани пак с шега и с обръщението, което най им приляга – евроселяни. После става сериозен. „Когато дойдохме на власт, бяха спрени всички фондове. Сега кметовете свободно усвояват пари от Европа. Политиците се сменят, построеното остава. Всичко, което е направено, ще се ползва от вас. Горд съм с това, което правим, и съм доволен, че виждам кметове, които работят и печелят пари по европроекти. Те са от различни партии, ние не ги делим на партиен принцип. Който е инициативен, който умее да печели проекти, получава, развива населеното място и хората пак го избират. Който казва, че не се яде асфалт, да гази в калта”, каза премиерът и даде думата на земеделския министър. „В Пиринския край са отпуснати 137 млн. лв. по европрограми за развитие на селските райони, а в страната усвоените средства са над 3 млрд. лв., което е над 54%. Договорени са 80%, а започнахме от нулата, крайният срок е 2015 г. За следващия програмен период ще може да кандидатстват и да получават евросредства и селата в големите общини“, реди цифрите Найденов и съобщава първо тук и добра новина - изплащането на втория транш за национални доплащания по глава „Животновъдство” е започнало. Над 25 млн. лв. вече са по сметки на животновъдите.

Малко по-късно земеделският министър получава няколко покани – да води депутатската листа на ГЕРБ в региона и да се включи в дружеството на заврените зетьове.

„Ако партията каже, ще се нагърбя с тази отговорна и важна задача да водя листа. Но тук, в Пиринския край, имате толкова много войводи, че не знам дали ще се доредя да съм най-отпред”, уклончив е по първото предложение аграрният шеф. За второто обаче категорично отказва и от лидера на Винената партия Иван Лулейски приема само значка на организацията и бутилка вино „Мавруд”, реколта 2007 г., от което са произведени само 800 бутилки.

Той и премиерът получават и подарък от кмета на Симитли - на Борисов икона с лика на Исус Христос, а на министъра с образа на свети Трифон.

На тръгване става ясно, че две крайни улички са останали извън проекта. И премиерът дава дума, че държавата ще отпусне необходимите 200 000 лева за ремонта, така че да няма и педя без нов асфалт в Черниче. Защото, където има улици, има и живот...