Новини

Предсрочните избори ще са на 12 май

Очаква се следващата седмица да бъде съставено служебно правителство

Николета Цветкова „Първата възможна дата за парламентарните избори е 12 май“, съобщи президентът Росен Плевнелиев в обръщение от трибуната на парламента. Той обясни, че преди тази дата – в края на април, ще посрещнем  най-светлите християнски празници – Великден и Цветница, които не трябва да се натоварват политически.

На речта на държавния глава присъстваха Негово Светейшество българският патриарх Неофит и президентите Георги Първанов и Петър Стоянов.

След като двете партии с най-голямо парламентарно представителство – ГЕРБ и БСП, отказаха мандата за съставяне на кабинет, президентът ще го връчи на ДПС на 5 март. Председателят на формацията Лютви Местан вече заяви, че и те ще върнат мандата. Той няма да бъде предоставен на останалите политически сили от 41-вото народно събрание, защото според конституцията държавният глава трябва да даде тази възможност на двете най-големи партии и на една избрана от него.

Така ще се наложи да бъде сформирано служебно правителство и ще се премине към организиране на предсрочни парламентарни избори на 12 май. „Към служебното правителство ще бъде създаден граждански борд за честни избори. Ключовата дума за този период е стабилност“, призова президентът. „Някои очакваха Народното събрание да работи до края на мандата си, да направи важни законодателни промени. Вярвам, че е правилно те да бъдат приети от нов парламент, а този да се фокусира върху неотложните мерки и задачи. Такива са цената на тока, опазването на природните богатства и недопускане на тяхното унищожаване“, заяви още държавният глава.

По думите му е добре също да се приемат Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, Законът за водите, пакетът от 4 нормативни акта в сектор „Сигурност“.

„Обмислете внимателно възможността за промени в Кодекса за социално осигуряване, в Закона за бюджета на ДОО или Закона за бюджета за 2013 г., както и политиката по доходите в подкрепа на най-нуждаещите се“, обърна се той към парламента в оставка.

Според държавния глава следващото 42-ро народно събрание трябва да се заеме с изготвянето на антимонополно законодателство, преструктурирането на енергетиката и либерализацията на пазара на електричество.

Плевнелиев започна речта си с думите: „Нашите сънародници искат да ги управляват почтени хора, да не крадат от тях, да не ги лъжат и да живеят добре. Гражданите ни подадоха ръка, нека да я поемем. Хората имат основателни искания“. По думите му настоящите проблеми на страната са провокирани от неизпълнените обещания на политиците, неефективните институции и ниското доверие към тях.

„Някои от протестиращите искат ЕРП-тата да станат държавни - от друга страна, не вярват в държавата. Искат тя да не финансира партиите. А кой - частният сектор ли? И това по-добре ли е? Предлагат депутатите да се отзовават. Това също се е случвало чрез двете конституции на тоталитарната държава. Говори се за национализация - тя ще изгони инвеститорите. Пред очите на целия свят в България се горят европейското знаме и конституцията. Призовавам гражданите - преди да горят основния закон на страната, да го прочетат“, коментира държавният глава по повод исканията на протестиращите.

Важна задача пред служебния кабинет ще е и подготовката на договора за партньорство с Европейската комисия за периода 2014-2020 г. „Ще обърнем поглед към малките и средните предприятия, ще работим с фокус върху техните нужди”, заяви Плевнелиев. Предвижда се обсъждане на национален план за въвеждане на електронното правителство, в който да се посочат всички услуги на държавно и общинско ниво, както и конкретните срокове за тяхното въвеждане.

„Виждам много труден мандат за служебното правителство. Има много рискове в управлението на страната, например – ако е верен слухът, че ще бъдат спирани еврофондове, следващите управляващи ще получат финансова система с прекомерен дефицит“, заяви съпредседателят на Синята коалиция и председател на ДСБ Иван Костов.

„Служебното правителство трябва да гарантира срочното изплащане на обезщетенията на гражданите, но след като се разкрие цялата картина на държавата. Трябва да се преразгледат бюджетите за училищата и детските градини и да се замразят таксите във висшите учебни заведения, ще наблюдаваме под лупа заседанията, които предстоят, на Министерския съвет, и ще алармираме за нередности”, коментира лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев. Той допълни, че трябва да се ограничат максимално административните разходи и да се насочат към социалните нужди на хората, както и да има промени в ръководствата на НАП и Агенция „Митници”, защото събираемостта е изключително ниска. Станишев напълно отхвърли възможността да бъде премиер в кабинета, който ще се сформира след изборите, защото по думите му властта не е самоцел.

По-рано през седмицата двете най-големи парламентарно представени партии – ГЕРБ и БСП, върнаха проучвателния мандат за съставяне на правителство. Първият указ беше връчен на премиера в оставка Бойко Борисов, процедурата беше същата и с лидера на втората по големина партия -  Коалиция за България – Сергей Станишев.

Тогава президентът заяви готовност да даде мандат на третата по големина парламентарна група - тази на ДПС. Очаква се те да върнат мандата и да започнат консултации за подготвяне на служебен кабинет, като членовете в него ще станат ясни до края на следващата седмица.