Новини

Проф. Михаил Константинов: Оставката беше добра за ГЕРБ и лоша за страната

Невена Картулева Проф. Константинов, ГЕРБ отказа мандата за съставяне на кабинет, БСП – също. Какво следва оттук нататък и какви са вариантите според българското законодателство?

Президентът Росен Плевнелиев каза, че мандатоносител може да бъде и ДПС или друга партия от 41-вото народно събрание. Ясно е обаче, че никой няма да приеме мандата. Но е нужно време за организация на изборите – 28 април е Цветница, на 5 май са великденските празници, значи най-добрата дата е 12 или 19 май. И именно 12-и беше определена от държавния глава. Само че указът трябва да е два месеца назад. Тоест на 12 март.

 Допускате ли наложителното провеждане на повторни избори, ако първите определят съставянето на твърде широка коалиция от три и повече партии?

Това не мога да кажа. Ако паднат още едно или две правителства, ситуацията ще стане много лоша. В Италия всяка година правят избори, в Гърция - по два пъти годишно. За съжаление и ние отиваме към тази нестабилност.

 Появиха се предложения за свикване на Велико народно събрание, може ли да обясните неговите правомощия и точно сега ли е моментът, в който то е необходимо?

Великото народно събрание може да направи съществени промени в конституцията или изцяло да я промени. То се свиква тогава, когато има  проект за нейното изменение, но в днешно време хората не знаят как действа конституцията. Няма нищо лошо да се свика Велико народно събрание, стига да е ясно какво ще прави то.

За промяна в конституцията е важно първо да има проект, да минат обсъждания и така нужното време става около година. Затова няма как в момента да се свика Велико народно събрание.

Според вас наистина ли протестиращите принудиха правителството да подаде оставка, или това беше предизборен ход?

Подаването на тази оставка не е било приятно нито на Бойко Борисов, нито на членовете на неговия кабинет. Ако трябва да бъда кратък – това беше добре за ГЕРБ и лошо за страната.

А какво следва за страната, ако до лятото нямаме правителство?

На 12 май ще има избори. Тогава ще стане ясно кои могат и кои не могат да направят кабинет. Така че до средата на юни ще имаме правителство. Но допускам, че може да има и следващи избори.