Новини

Новият патриарх Неофит: Ще пазя вярата и единството на българската църква

Изборът на християнски водач на нацията, който бе първият след демократичните промени в страната, се проведе на фона на масови протести, но се превърна в грандиозно събитие

[gallery] Елица Илчева Да се справим със своето себелюбие, за да можем да влезем в единството на църквата. Това призова в първата си литургия като водач на българската църква в храм-паметника „Св. Александър Невски” в понеделник новият български патриарх Неофит.

Изборът на християнски водач на нацията, който бе първият след демократичните промени в страната, се проведе на фона на масови протести, но се превърна в грандиозно събитие.

„Патриархът е пазител на вътрешното единство на църквата. Неговата задача е да не допуска разномислията и разногласията да прерастват в раздори и неуредици и разколи“, очерта Неофит новата си роля.

Той посочи още, че църквата ще бъде отворена за диалог с всички православни църкви и ще полага усилия за укрепване и усъвършенстване на православното сътрудничество. „Християнинът никога не трябва да цени своето лично мнение, своите частни възгледи и да ги отстоява на всяка цена, разкъсвайки връзките на любовта.“

Той обеща да се посвети на просветата на децата, да ратува за религиозното образование и за възстановяване на ценностната ни система, да ни учи да има повече доверие при общуването с всички членове на обществото.

 

Процедурата

 

В 14 часа на 24 февруари камбанен звън на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ възвести, че България има своя нов духовен водач. Русенският митрополит Неофит спечели на балотажа за глава на Българската православна църква срещу Ловчанския митрополит Гавриил. В избора участваха 138 делегати от избраните 142. Неофит събра 90 гласа, 47 гласуваха за Гавриил, а на първия тур отпадна Старозагорският митрополит Галактион, за когото бяха подадени 22 гласа.

 

Интронизацията

 

Новоизбраният патриарх излезе от синода, облечен в митрополитските си дрехи, за да бъде въведен на поста на церемонията в патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски“. Отивайки към храма, той бе приветстван от малцина граждани, дошли за събитието в последния час преди обявяването на избора. Хиляди бяха хората, които протестираха шумно навсякъде из центъра, но не и на площада между Синодалната палата и катедралата. Някои тълкуваха това като знак, че връзката между народа и църквата е скъсана, други като знак на уважение към церемонията.

В храма, специално лъснат и украсен за събитието, присъстваха подбрани гости. Освен представители на поместните православни църкви имаше и много политици и общественици. По стечение на обстоятелствата ръководител на църковния хор в патриаршеския храм бе братът на Неофит доц. Димитър Димитров.

 

Политиците в храма

 

Подчертана близост на църквата с държавата демонстрираха българските политици. Сред гостите на събора бяха много от министрите в оставка, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и бившият премиер Симеон Сакскобургготски в качеството си на признат от БПЦ цар на България. Точно преди обявяването на Неофит за нов български патриарх в катедралата „Св. Александър Невски“ дойде и президентът Росен Плевнелиев. „Обръщам се към вас, за да засвидетелствам искрената си радост от избора ви за патриарх Български и митрополит Софийски“, каза в обръщението си към патриарха президентът.

Пожелавам ви мъдрост и успех в името на нацията, нека всички се помолим - да се възстанови ценностната система на нацията“, добави той. По-късно в разрез с църковния канон президентът влезе в олтара на църквата, където се бе оттеглил Неофит, и камерите показаха как двамата сърдечно разговарят. Това бе изтълкувано от духовници като знак на разбирателство между светската и духовната власт в Бъл­гария.

От името на премиера Бойко Борисов, който не присъства на интронизацията, кратко приветствие поднесе външният министър в оставка Николай Младенов.

Вечерта за първи път в новата ни история бе отслужен благослов и освещаване на бойните знамена на армията от новоизбрания български патриарх на площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски”. Присъстваха президентът Росен Плевнелев и министърът на отбраната Аню Ангелов (в оставка). Прозвуча националният химн на фона на камбанния звън на катедралата. След това започна прием на Светия синод в чест на новоизбрания патриарх в Криптата на храма „Св. Александър Невски”. Сред гостите бе и почетният председател на КСБ инж. Симеон Пешов.