Новини

От ноември започват изпитания на инсталацията при Хан Богров

Свилена Гражданска Инсталацията за биологично третиране в местността Хан Богров край столицата ще бъде готова в края на октомври, а от ноември ще започнат първите изпитания. Това заяви при проверка на строителните дейности кметът на София Йорданка Фандъкова в присъствието на зам.-кмета Мария Бояджийска, представители на фирмата изпълнител и инженера по проекта.

В момента се работи по всяка една от сградите. Изграждат се стоманобетонни конструкции, като изпълнението при тях е около 25%. В новото съоръжение ще се извършва третиране на разделно събраните зелени (градински) отпадъци и биоотпадъци и ще се произвежда компост, а от отделящия се биогаз и еленергия.

Инсталацията е част от първия етап от проекта за интегрираната система на Столичната община, заяви Йорданка Фандъкова. Той включва изграждането на следните взаимосвързани компоненти: депо за неопасни отпадъци; инсталация за компостиране на зелени и биоразградими отпадъци; завод за механично и биологично третиране на отпадъците, както и съпътстваща инфраструктура.

Припомняме, че на 5 март кметът на София подписа договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изграждане на завод за механично и биологично третиране - втората фаза на интегрираната система.

В края на декември 2012 г. бе въведено в експлоатация депото за неопасни отпадъци Садината.

„След стартирането на работата в завода за битови отпадъци не се предвижда съществено увеличение на такса битови отпадъци“, заяви още кметът на София.

Интегрираната система от съоръжения за третиране на отпадъците на Столичната община е най-големият проект, който се реализира със средства от Оперативна програма „Околна среда”.

Приеха тригодишната бюджетна прогноза на столицата

София трябва да продължи да работи за това да запази финансовата си стабилност и дисциплина и да усвои повече европейски средства. Това призова кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова по време на заседанието на Столичния общински съвет, на което беше приета тригодишна бюджетна прогноза за периода 2014 – 2016 г.

„Защо няма увеличение на приходите“, запита по време на дискусията общинският съветник от БСП Жельо Бойчев.

Според Фандъкова в усложнена икономическа и финансова обстановка в страната правилният път е именно запазената финансова дисциплина и усвоените евросредства. Според нея не трябва да се говори за промяна на данъците, а за по-справедливо разпределение на средствата. Тя увери, че София ще продължи да бъде абсолютен лидер по усвояването на европейски средства. „До края на 2013 г. ще сме готови с проектите, с които ще кандидатстваме през следващия програмен период“, подчерта тя.