Новини

България остава №1 за руските инвеститори в имоти

Руското присъствие на българския пазар за имоти става все по-осезателно. За това си има и основателни причини, по-важното обаче е, че има инвеститори, които продължават да считат покупката на имот у нас като добра сделка. Предлагаме ви една интересна статистика на руски колеги по тази тема.


Резултатите от интереса на посетителите на два от най-големите руски портали за юли 2010 година категорично потвърждават, че България е страната, която най-много интригува потенциалните руски инвеститори в имоти. Целевата аудитория на тези портали включва брокери, експерти и шефове на агенции за имоти, потенциални купувачи на имоти в Европа, хора с високи доходи, които водят активен начин на живот и са потребители на скъпи и качествени стоки и услуги.Средната им посещаемост варира от 3 до 8 000 души за денонощие.
Резултатите за юли на единият от порталите сочат 25% интерес към страната ни, на другия - 21%. В десетката на предпочитаните от руснаците страни за покупка на недвижимост след България се нарежда Испания с 13% и Турция с 11%.Следващите страни - от 4 до 10 място се радват на интерес под 10%. Сред тях са Черна гора, Кипър, Италия, Гърция, Германия, Чехия и Египет.
Отново България е безспорен лидер и при интереса, засвидетелствуван от руските инвеститори към регионите в съответните държави. В Топ 20 тук присъстват седем родни дестинации в следния ред - номер 1 е Слънчев бряг, номер 3 е Созопол, номер 10 е Свети Влас, номер 12 е Варна, номер 14- Несебър, следващите номера 15- Каварна и 16 - Банско, завършват българското участие в списъка. Сред останалите региони са световноизвестни курорти и градове са като номер 2 Коста Бланка /Испания/, номер 4 - Алания /Турция/,номер 9 - Хургада /Египет/ и номер18 - Коста дел Сол /Испания/, номер 7-Прага /Чехия/.
Повечето от руските инвеститори се интересуват от апартаменти - според данните това са 62% от всички посетители, следват предпочитанията към вилите - на 21%, а едва 2% търсят парцели като инвестиция. Най-голямата група инвеститори от Русия - цели 32% търсят имоти от 50 до 150 хиляди евро, а други 27% са се ориентирали към по-ниския ценови клас- до 50 000 евро. Други 17% пък са готови да вложат между 150 000 и 300 000 евро в недвижимост зад граница. Едва ли е изненада и факта, че почти 10% имат възможност и желание да инвестират над 1 милион евро в покупка на имот.
Разрезът на посетителите на руските портали за имоти зад граница по отношение на възрастта показва нещо интересно -половината от тях са на възраст от 24 до 34 години, а още 25% - от 35 до  44 години, тоест в активна професионална възраст.


Източник: www.imoti.net