Новини

В „приемната“ на улица „Париж“

Построена през 1921 г., сградата днес грее в пълния си блясък и е приютила Информационния център за кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

Людмил Митакев Улица „Париж” е в самия център на столицата. „Спуска се от „Московска“ към „Дондуков“ и някои я наричат софийският Монмартр. Вероятно заради няколкото галерии и уличните продавачи на из­куство (тук е пазарът на картини). Наблизо е Централният военен клуб - една от културните икони на София. Художниците харесват квартала, защото на „Париж” и ул. „Московска“ плеяда български архитекти и строители са оставили шедьоври. Един от тях е къщата на известния сливенски индустриалец Киро Стефанов. Днес тя е известна повече като „приемната“ на Софийската община, а съвсем отскоро в нея е настанен Информационният център за кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

Построена е през 1921 г. Проектира я безспорният талант Никола Лазаров. Представлява триетажна сграда с мансардна пристройка. Еклектиката - смесица от неоренесанс и сецесион, е видна при решението на фасадите. Пластичната й украса е богата. Пояси от лаврови листа минават по главния корниз, входът е оформен красиво с елегантна маркиза. Двете фасади са плоскостни, като акцент представлява ъгълът, който е заоблен и подчертан с балкон. Конструкцията е масивна. Сградата е одържавена през 1947 г. и се ползва като административна до 1959 г. за финансов отдел на ЦК на БКП, след което за същите цели на Софийския народен съвет.

През 1978 г. е обявена за паметник на културата от местно значение с архитектурна и художествена стойност заради интериора, е записано в регистъра на общинско предприятие „Стара София”.

Интересен е интериорът - преддверие с полиран гранит и таван с гипсови орнаменти. В кабинета на фабриканта таванът е с дърворезба и полилей с висока стойност. Особено внимание заслужава декорацията от гипсова щукатура и резба, различни във всяко помещение. Запазени са мраморни камини, кристални огледала и др.

През 2011 и 2012 г. пластиката по фасадите и целият долен, представителен етаж на къщата са реставрирани изцяло със средства на Столичната община. Под осем слоя боя е разкрито оригиналното цветово офор­мление на преддверие­то. То е възстановено в целия си блясък.

Информационният център Похвална е инициативата на Столичната община не само да реставрира представителната сграда на ул. „Париж”, но и да я предостави на Информационния център за кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г. Това ще е достойно място за инициативите по програмата, създадена с цел сближаване на европейските народи. Всяка година две от страните -  членки на Европейския съюз, са домакини на проявата. През 2019 г. едновременно град от България и от Италия ще имат възможността да бъдат столици на духовния живот на Стария континент. Инициативата е на Европейския съюз и стартира на 13 юни 1985 г. под името „Европейски град на културата“, а от 1999 г. е с настоящото си название.  

Фабрикантът от Сливен

Недалеч от „приемната“ на ул. „Париж”, в градинката пред църквата „Света София“, има кокетна чешма с бронзова фигура на свети Георги. Навярно утоляващите жаждата си даже не забелязват изписаното на фундамента име на дарителя - Киро Г. Стефанов. Той не само е първият собственик на красивия дом насреща. Син е на един от големите български индустриалци Георги Стефанов и брат на министъра на финансите Стефан Стефанов, имал нелеката задача да преведе страната ни през водовъртежите на Голямата депресия.

Предприемаческият дух цари десетилетия в сливенската фамилия. Бащата Георги Стефанов изоставя търговията с платове и гайтани и се впуска в рискованото поприще на индустриалец. През 1888 г. построява фабрика за дебели вълнени, щрайхгарни платове в едно от планинските дефилета, северно от Сливен. От началото на века в негова помощ идват тримата му синове - Стефан (поел общото ръководство на дружествените дела), Киро (натоварен с финансите) и Апостол (отговарящ за техническата изправност на машините). Гаранция за качеството на продуктите са множеството първи награди от международните панаири в Париж, Лондон, Чикаго, Рим и други, както и обявяването на фирмата „Георги Стефанов и синове“ за доставчик на царския дворец.

През 40-те години Стефанови основават специална фондация, която да построи „дневен дом“ за децата на работниците в града. Изградена е верига от магазини в Сливен, а в София фамилна собственост е един от най-елегантните хотели „Сплендит“, намирал се някога срещу Централна баня.