Новини

Най-тежката есен за придвижване в София предстои

Автор

Свилена Гражданска

Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на инспекция на ремонтните дейности по бул. „Черни връх” и призова софиянци да бъдат търпеливи. През последните години населението на София се е увеличило, но инфраструктурата не се е подобрила. Работи се активно по изграждането на метрото и канализационната система, както и по някои участъци и мостове, което налага ограничения в движението. След предстоящото затваряне на бул. „Витоша” не се предвиждат други такива във връзка с изграждането на метрото. От октомври т.г. ще започне освобождаване на ремонтираните участъци, като на тях ще бъдат извършено цялостно изграждане на съответната пътна настилка и тротоари. През есента на 2011 г. „Черни връх” ще бъде изцяло нов булевард, заяви г-жа Фандъкова.

През октомври 2010 г. ще бъде възстановено движението по бул. „Ломско шосе” между улиците „Бели Дунав” и „Христо Стилянов”.

Едновременно с това се предвижда пускане на нова трамвайна линия. Все още не е решено дали ще е по бул. „Патриарх Евтимий” или по бул. „Ген. Скобелев”. Чакат се експерти от Европейската инвестиционна банка, с които това ще бъде съгласувано. Може да бъде премахната синята зона по бул. „Патриарх Евтимий”.

Изграждането на метрото е първият голям проект, финансиран от Европейската комисия и едно от условията преди няколко дни да бъде повишен кредитният рейтинг на София на 3B-. Това дава по-големи шансове за кандидатстване за кредитиране на Столичната общината на инфраструктурни обекти.