Новини

14 млн. евро в подкрепа на трансграничното сътрудничество между България и Македония

Меморандум за разбирателство за изпълнението на Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Македония подписаха министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и македонският му колега, министърът на местното самоуправление Муса Джафери. Бюджетът на програмата за периода 2007-2011 г. е близо 14, 2 млн. евро.

Зам.- министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова поясни, че вече са получени 93 проекта по първата покана за финансиране по програмата и до октомври те трябва да бъдат оценени. По нея могат да кандидатстват с проекти местните власти, неправителствени организации, училища, университети и нестопански организации. В началото на следващата година е планирано да има нова покана за набиране на предложения по програмата.

„Проектите, които се финансират в рамките на това трансгранично сътрудничество, са преди всичко меки мерки, има и инфраструктурни проекти, но те не са мащабни, така както са по големите оперативни програми”, уточни Павлова. Това се дължи на факта, че тези програми са допълващи, като максималната стойност на проектите е 300 хил. евро.

След подписването на меморандума министър Плевнелиев призова компаниите да си потърсят дължимите от държавата средства чрез Българската банка за развитие до края на септември, когато приключва програмата. В бюджета на банката за развитие има 600 млн. лева и те стоят и чакат да бъдат взети, заяви министърът. „Ние обработваме изключително бързо всички искания на компаниите и сме разплатили вече голямата част от тях. От 285 млн. лв. задължения на министерството, в момента те са 52 млн. лв.”, заяви министърът. По думите му трябва да бъдат забравени 24-те млн. лв. за водното огледало в Кърджали до произнасянето на компетентните органи. Според него документите за тези 52 млн. лв. могат да бъдат обработени за дни, но компаниите трябва да подадат искания.