Новини

Отговор от Асен Василев във връзка с пресконференцията на министър Драгомир Стойнев

Във връзка с изнесената информация от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев информация, че по време на служебното правителство е подписан договор за строителен надзор на АЕЦ „Белене“ за 2 млн. евро, заявявам, че докато аз бях министър, такъв договор не е стигал до мен, не е влизал в БЕХ и затова не смятам, че е подписван. Единственото, което в рамките на моя мандат е направено около АЕЦ „Белене”, е аз и зам.-министър Стоянов да се срещнем с адвокатите и да подготвяме българската защита.

Относно избора на консултант, който да предоговори дългосрочните договори с двете американски централи ТЕЦ „Марица Изток 1” и ТЕЦ „Марица Изток 3”, е вярно, че има пусната процедура. След много разговори с представители на двете централи, те изразиха готовност да предоговарят условията по техните дългосрочни договори, така че условията да могат да станат по-изгодни за българските граждани. Това трябва да се направи професионално и общата преценка беше, че е по-добре да ползваме услугите на външен консултант, специализиран в тази област.

Що се отнася до отделянето на ЕСО от НЕК, което трябва да стане на 1 юли, ние заварихме процедурата в доста забавено състояние. Дванадесет месеца беше работено без конкретни резултати. Ние отделихме акциите, подготвихме всички активи за отделяне, направихме нов Надзорен съвет и нов борд, тъй като управлението трябва да е двустепенно, а не едностепенно. Не ги назначихме, защото бяха дошли изборите през месец май и оставихме на г-н Стойнев да прецени дали това трябва да са хората или не. Защо процедурата на този етап не е финализирана, не мога да кажа. Явно новото правителство е било заето с други кадрови промени и не е навлязло напълно в проблематиката за ЕСО.

Искам да обърна внимание на министър Стойнев, че някои негови кадрови решения могат да доведат до сериозни проблеми с финансирането на БЕХ, по-точно назначаването на г-н Георги Христозов, тъй като той е осъждан за валутни престъпления. Това създава проблеми с правния преглед на документите и издаването на бонда на БЕХ – тоест след три месеца, когато изтече кредитът и той трябва да бъде платен с така издадения бонд, може да се окаже, че тези пари ги няма. И то не защото служебното правителство не си е свършило работата, а защото г-н Христозов, който не отговаря на условията на инвеститорите, е назначен в Управителния съвет на БЕХ. А доколко г-н Христозов може да борави с класифицирана информация – становището на прокуратурата беше категорично, че той заема постове в противоречие на закона.