Новини

Не само тухлите са на мода

Шест милиона стъкленици от бира стигат за един замък

Виолета Михайлова Шест милиона стъкленици от бира са равни на един... замък. Нестандартното строително решение е дело на аржентинския художник Тито Ингериери, който вероятно е пораснал с известната детска песен Ten Green Bottles. Повече от две десетилетия са били нужни на твореца, за да завърши нестандартния си екологичен проект. Еклектичният резултат обаче остава завинаги в историята на модерната архитектура и дизайн. Почти всичко в него представлява рециклиран материал.

Приложение в обекта намират не само непотребни бутилки, но и други метални, пластмасови и стъклени предмети. Сред предпочитаните от художника отпадъци са дори стари велосипеди, които красят фасадата на къщата. Всичко това е споено с цимент и кал, като повърхностите са обсипани с абстрактни орнаменти, а очертанията им завършват в необичайни кули. В силуета на сградата липсва визуалното разграничаване между функция и декор, въпреки че някои от стените са носещи, а други изпълняват чисто естетическа задача.

Планът е непредвидим и се развива прогресивно във времето - бутилка след бутилка. От купчина излишни стъкленици в началото Тито стига до събирането на цели камиони с отпадъци, подарявани му от неговите съседи и познати. Работата се разраства, а недвижимата собственост достига грамадни мащаби. Близо 21 години след старта известният сред местните като „рециклирания замък” включва три основни сгради, работно студио и триетажно помещение - галерия. Но собственикът и създател на пленителния стъклен дворец казва, че продължава да работи по проекта и до днес. А странната идея му хрумва, след като през 1990 г. наследява парче земя, но няма средства да купи тухли, за да си съгради дом.

Любопитен факт за постройката е, че когато южните ветрове в района се усилят, стъклените стени на къщата започват да „свирят” подобно на аларма, която предуп­реждава местните жители за потенциална опасност. Такъв е начинът на Тито да се отблагодари на съседите си за помощта им по време на реализирането на проекта.

 

Модата да строиш от боклук

 

„Преквалификацията” на излишните стъклени предмети в нещо ново, предвидено за интериора, е уважавана от днешните дизайнери. Рециклирането на отпадъка се е превърнало в мода, която има свойството да вълнува и изненадва.

Има нещо неописуемо красиво в цветните парченца натрошено стъкло, всяко от които може да се похвали с неповторима форма. Черни, кафяви, зелени, сини - те блестят под светлината и придават характер на интериора. Тези дребни късове разказват интригуващи истории - за старомодни чаши и лампи от миналото, за цветни бутилки от днес.

Дизайнерите използват повторно материала, като създават очарователни кухненски плотове, които се състоят от над 85% стъкло. Идеите комбинират красота и солид­ност в уникална и трайна продукция. Плотовете са безопасни за ползване и не бива да бъдат „жалени” при употреба. Всичко изработено по този начин е единствено и неповторимо, като тук не се изключва устойчивостта. А най-хубавото е, че очарователната идея може да бъде използвана и за реализирането на стилни стенни и подови повърхности в дома.

Изобретателността обаче не се ограничава само и единствено до прилагането на стъклото. Компании използват разнородни късове порцелан и дори излязла от употреба санитария, за да направят нещо ново, уникално и екологично. Те прилагат и „смесена техника”, като умело съчетават разнородни материали в един общ продукт.

Подобно на биохраните на пазара вече съществуват и продукти, предвидени за оформянето на интериора, които са изработени от екологично чисто стъкло. Те са гладки или матирани и много напомнят мрамор или гранит. На пипане подсказват, че са здрави като камък и не се поддават на износване, което е нетипично за пословично чупливото стъкло. Доказателство за устойчивостта на материала е използването му за направата на плотове, мивки, вани, стени, подове и дори външни повърхности на сгради.

Биостъклото се произвежда в красивите нюанси на зелено, синьо, аквамарин и бяло. То е подходящо за поставяне в модерния и функционален интериор. Идеята за създаването му вече е носител на редица награди и със сигурност ще спечели още овации, коментират експертите.

Други дизайнери обединяват елементи в прегръдката на прозрачна смола, като използват естествени камъчета като акценти при изработването на мивки, вани, различни повърхности за мокри помещения и дори басейни. Всъщност възможностите за приложението на иновацията са неограничени. Външно продуктите от камък и смола изглеждат груби и неравни. Техните повърхности обаче са гладки и лесни за почистване, защото смолата „омекотява” острите ръбове.