Новини

Ще има още повече енергия от морето

От години учени създават различни модели за използване на морските течения за производство на електроенергия. Но за първи път изследователи от Политехническия университет в Мадрид предлагат прототип на нова система за преобразуване на енергията от водната стихия. Съоръжението е от второ поколение и се различава от досегашните с това, че може да работи на дълбочина над 40 м. Иновацията е част от проекта PROCODAC-GESMEY, осъществяван с подкрепата на държавата и частни компании. Изпитаният от специалистите модел е десет пъти по-малък от системата, която ще бъде пусната в продажба по магазините. Тя ще има капацитет от 1 MW.

Началните тестове показват, че прототипът е в състояние да произвежда планираното количество енергия. Освен това е доказано, че системата може да се управлява дистанционно.

Първото поколение системи, използващи енергията на теченията, обикновено се намират на дълбочина не повече от 10-20 м, а генераторите се прикрепят към дъното. Това прави трудна поддръжката. Второто поколение системи, към които е и представеният прототип, използват котва и са потопени във водата.