Нова дирекция в НАП ще бори ДДС измамите

Прочетена: 9

Финансовото министерство подготвя нова дирекция за контрол на стоките, при които рискът от ДДС измами е голям. Тя ще бъде към Националната агенция за приходите и ще носи за хазната допълнителни приходи от ДДС от 200 милиона лева годишно.

Около 250-300 служители, които и сега работят в Националната агенция за приходите, ще се разпределят в новата дирекция и ще контролират движението на стоки като плодове, захар и месо, посочи пред БНР заместник-министърът на финансите Людмила Петкова.

Органът е за фискален контрол, ще спира превозно средство с определен тонаж – над 3,5 тона. Ще извършва документална проверка и съответно проверка за валидност на ДДС номера на получателя, посочен във фактурата. На превозното средство се поставя пломба и GPS-устройство и в електронния регистър на НАП се въвеждат данните – купувач, за превозвача, количеството, вида и стойността на стоката, обясни Петкова.

Проверките ще са близо до границите ни с Гърция и Румъния, но няма да има дублиране на функции с митническата администрация, увери Людмила Петкова. Тя обясни, че след поставянето на техническите уреди, ще се съставя протокол, а премахването им ще става отново от служителите на НАП при разтоварването на стоката. Облекчен режим се предвижда за големите търговски вериги, които имат повече от 3 доставки на месец на рисковите за ДДС измамите стоки.

Те могат да подадат едно предварително месечно искане за всички доставки, придружено с график на доставките.

Заместник-министърът на финансите обясни, че борбата с ДДС измамите е спешна мярка на правителството и очаква новата дирекция да заработи не по-късно от края на годината.

 

Сподели в социалните мрежи

Автор на 23.07.2013. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Don`t copy text!
%d блогъра харесват това: